Nieuwe Recente foto's  17-7-2016

De ijsvogel.

Amsterdam kwart voor zes.

Ghita Henk en ik gaan een kijkje nemen bij de ijsvogels het was een geweldige morgen.

De ijsvogel is een carnivoor, meer specifiek een piscivoor, en jaagt voornamelijk op kleine vissen als modderkruipers, voorns, stekelbaarsjes, aangevuld met jonge forellen, baarzen, snoeken en karpers, alvers, gambusia's, driedoornige stekelbaarsjes Ook garnalen, rivierkreeften en andere kreeftachtigen, amfibieën als salamanders, kikkers en kikkervisjes, insecten als libellen, kevers, waterinsecten en larven en weekdieren 

De ijsvogel is vaak te vinden op een vaste uitkijkpost nabij het water vanwaar hij zijn prooidieren gadeslaat. De ijsvogel zit meestal onbeweeglijk stil op zijn uitkijkplaats, vaak met de vleugels gespreid en de snavel half open. De uitkijkplaats bevindt zich zo'n één tot drie meter boven het water. Een tak die over het water uitsteekt is hiervoor geschikt maar ook beschaduwde overhangende struiken worden hiervoor wel gebruikt. Met zijn scherpe ogen kan hij in helder water de precieze positie van zijn prooi bepalen, waarna hij met snavel naar voren op zijn prooi duikt. De prooi bevindt zich meestal niet meer dan 25 cm onder het wateroppervlak. Als een visje zich laat zien wordt het met een snelle duikvlucht verschalkt. Iedere ijsvogel heeft zijn eigen favoriete uitkijkplaats vanwaar hij duikt. Als de uitkijkplaats te laag is, vliegt hij eerst omhoog waarna hij naar beneden duikt. Ook kan de vogel boven het water "bidden". Aan de kust wordt vanaf een rots, een pier of een paal gejaagd. Soms wordt ook buiten het water gezocht naar voedsel, zoals in de lucht, hier worden insecten gevangen.

Bij het jagen op vis duikt de ijsvogel bijna loodrecht op zijn prooi, waardoor hij met hoge snelheid het wateroppervlak kan doorbreken. Om deze snelheid te ontwikkelen slaat hij tijdens de duik kort met zijn vleugels. Bij voldoende snelheid kan hij tot een diepte van een meter duiken, maar meestal duikt hij niet meer dan enkele decimeters. Om de ogen te beschermen tegen het water gebruikt de ijsvogel zijn knipvlies, dit is een extra ooglid dat half doorzichtig is en door een reflex als een duikbril over het oog schuift tijdens het duiken. Het wordt ook gesloten als de vogel de veren poetst, om beschadiging door de klauwen te voorkomen.

De ijsvogel verlaat direct na de vangstpoging het water. Met één slag van de korte, sterke vleugels kan hij zich uit het water heffen en wegvliegen. 

Klik op de foto om hem te vergroten.

Commentaren: 7
 • #7

  René Smits (woensdag, 10 augustus 2016 15:06)

  Hai Herman,

  Mooi dat je de ijsvogel zo dichtbij hebt kunnen fotograferen en hoe!
  Prachtig met die grote snoek. Super hoor.

  Groet,
  René

 • #6

  Tinie (donderdag, 28 juli 2016 19:22)

  Pracht serie van de ijsvogel Herman.
  Groetjes Tinie

 • #5

  Frank (donderdag, 21 juli 2016 21:13)

  Hallo Herman,
  gratulation zu dieser perfekten Serie, Eisvögel sind immer etwas besonderes gerade wenn sie so schön fotografiert sind wie deine hier
  Grüsse Frank

 • #4

  Ghita (dinsdag, 19 juli 2016 21:42)

  Wat een prachtige ochtend hadden we. Ik ben nog niet klaar met alles uitzoeken, dus mijn blogje laat nog even op zich wachten. Jij hebt hier de mooie momenten goed vastgelegd, wat een enorme vis he. Het was genieten daar.

 • #3

  bas (dinsdag, 19 juli 2016 16:43)

  Herman wat is dit weer mooi wat hebben jullie een prachtige dag gehad.

 • #2

  Marco Luijken (dinsdag, 19 juli 2016 10:44)

  Hoi Herman,
  Wat is dit waanzinnig mooi.
  Hier droomt elke fotograaf van om dit zo voor zijn lens te krijgen. Klasse!!

  Groeten, Marco

 • #1

  KeesvanD (maandag, 18 juli 2016 21:12)

  Hoi Herman,
  Het is een plek die voor de liefhebber veel mooie platen kan opleveren. Een ijsvogel die een jonge snoek verslindt is een unieke ervaring. Jullie hebben een mooie dag getroffen die veel mooie kleurrijke beelden heeft opgeleverd.
  Groet, Kees