Nieuwe : Recente foto's 11-12-2016.

Wintergasten in de awd.

De wilde zwaan (Cygnus cygnus) is een ongeveer 1,5 meter grote, witte zwaan die voorkomt in Noord-Europa en Azië.

De lengte varieert van 140 tot 165 centimeter; de spanwijdte bedraagt 205 tot 275 cm. De soort is verwant aan de trompetzwaan (Cygnus buccinator), die voorkomt in het noorden van Amerika. Het onderscheid met de even grote en ook in Noordwest-Europa voorkomende knobbelzwaan is dat de wilde zwaan een zwarte snavel heeft met een grote gele vlek aan de basis. De gele vlek loopt naar voren uit in een punt, een verschil met de afgeronde en minder ver naar voren doorlopende gele vlek bij de kleinere maar in uiterlijk verder sterk gelijkende kleine zwaan (Cygnus bewickii). De bovenkant van de snavel verloopt recht, zonder de knobbel die de knobbelzwaan heeft. Wilde zwanen zijn schuwer dan de knobbelzwaan, en geven de voorkeur aan een rustige nestelgelegenheid. Ze zijn luidruchtig, zowel tijdens het vliegen als bij de verdediging van hun territorium.Klik op de foto om hem te vergroten.

Commentaren: 5
 • #5

  Lula Selvy (zaterdag, 04 februari 2017 06:40)


  Hey would you mind stating which blog platform you're using? I'm going to start my own blog soon but I'm having a hard time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I'm looking for something unique. P.S Sorry for getting off-topic but I had to ask!

 • #4

  KeesvanD (woensdag, 14 december 2016 11:33)

  Hoi Herman,
  Er zullen dagen zijn dat je minder tevreden uit de AWD thuis komt. Wat heb je al weer veel mooie beelden van wintergasten, en dan zelfs een ijseend er bij. Het motiveert wel om op mooie dagen de AWD weer op te zoeken.
  Groet, Kees

 • #3

  René Smits (dinsdag, 13 december 2016 13:17)

  Hai Herman,

  Wat een supergave serie met veel hoogtepunten. Mooi de zwanen en de zonsopkomstbeelden. Mooie andere soorten ook en die IJseend is een topwaarneming.

  Groet,
  René

 • #2

  Ghita (maandag, 12 december 2016 18:01)

  Gaaf hoor die wilde zwanen, ik had er pas geleden 2, maar jij hebt een heel groepje en zo mooi dichtbij, ook leuk om de krooneenden, zaagbekken te zien, en heel mooi die ijseend, staat er toch goed op.
  groetjes Ghita

 • #1

  Marco Luijken (maandag, 12 december 2016 11:00)

  Hoi Herman,
  Indrukwekkende luchten. En wat heb je dat liggende hert mooi weten te fotograferen.
  Bijzonder gezicht die zwaan met die halsband, maar zo kunnen de wetenschappers heb wel goed volgen.

  Groeten, Marco