Nieuwe  :Recente foto's.   8-1-2017.

                                     Reeën in de awd

De ree heeft een zandgele tot roodbruine zomervacht, 's winters is deze meer grijsbruin tot zwart van kleur. Volwassen dieren hebben geen vlekken. Duidelijk zichtbaar is de witte tot gelige rompvlek. Bij mannetjes is deze vlek 's zomers vrij onduidelijk. De neus is zwart, en de kin is wit. De staart is vrij klein (twee tot vier centimeter lang) en enkel zichtbaar tijdens het ontlasten. 's Winters steekt bij het vrouwtje een bosje witte haren tussen de achterpoten naar achteren, dat op een staart lijkt.

Het volwassen mannetje (reebok) heeft een eenvoudig gewei, bestaande uit meestal twee tot drie punten. Reebokken met vier tot vijf punten zijn meer uitzonderingen. Het gewei is meestal ongeveer 25 centimeter lang. 's Winters groeit het gewei, en de basthuid wordt afgeschuurd tussen maart en juni. Tussen oktober en januari wordt het gewei afgeworpen. Een enkele keer komen ook vrouwtjes (reegeit) met een gewei voor. Een jonge reebok van een jaar met alleen nog twee knopjes wordt ook wel knopbok genoemd. Wanneer het gewei nog geen vertakkingen vertoont noemt men het een spitser; en hoort bij een leeftijd van rond de twee jaar. Een gaffel heeft één vertakking. Het aantal vertakkingen is géén indicatie voor de leeftijd. Ook een jaarling kan al een gaffelgewei of een zesendergewei hebben. Dit is erfelijk bepaald en afhankelijk van de conditie waarin de bok verkeert. Oudere reebokken hebben meestal een zogenoemde zesender, met twee keer drie punten. Op latere leeftijd zouden ze weer een vertakkingsloos gewei kunnen krijgen.

 

 


Klik op de foto om hem te vergroten.


Commentaren: 5
 • #5

  René Smits (donderdag, 12 januari 2017 19:56)

  Prachtig Herman al die foto's van de wintergasten. Reeën blijven ook prachtig om te zien.

  Groet,
  René

 • #4

  KeesvanD (woensdag, 11 januari 2017 10:49)

  Hoi Herman,
  Het is momenteel wel een kwestie van je momenten uitzoeken, want het weer laat ons nogal eens in de steek. De reeën zijn soms redelijk benaderbaar, maar de laatste tijd toch vooral vrij schuw. Je hebt weer een aantal mooie winterse beelden te pakken, zowel qua landschap als qua soorten dieren. Wie weet komen er nog momenten met sneeuw.
  Groet, Kees

 • #3

  Irma (dinsdag, 10 januari 2017 16:54)

  Hoi Herman,
  Prachtige serie foto's weer van de AWD, mooi de zonsopkomst.
  De kleuren van het riet vind ik nu echt heel erg mooi.
  De foto van de herten met de kontjes daar deze kant gericht vind ik echt geweldig.
  Groetjes IrmawhYzs

 • #2

  joop (dinsdag, 10 januari 2017 07:46)

  mooie foto's Herman.

 • #1

  Marco Luijken (maandag, 09 januari 2017 11:18)

  Mooie foto's Herman.
  Opnames 7, 15 en 17 vind ik super om te zien.

  Groeten, Marco