Nieuwe: Recente foto's  15-1-2017.

Photos:                    strand en duin.

Zeesterren (Asteroidea) zijn een groep van dieren die behoren tot de stekelhuidigen.

Zeesterren hebben een stervormig lichaam met een centrale schijf en vijf of meer langwerpige lobben die armen worden genoemd. De centrale schijf omvat de maag, met de mondopening aan de onderzijde. Ingeval de soort een anus heeft, ligt deze aan de bovenzijde. Het uiterlijk loopt per soort uiteen. Zo zijn soorten bekend met enige tientallen armen en zijn er naast de vele bruin-grijze ook rode, blauwe en gele soorten. Sommige soorten hebben stekels, andere zijn glad. Aan de onderkant van de armen bevinden zich buisvoetjes met kleverige napjes. Verder herbergt elke arm delen van het maag-darmstelsel en geslachtsorganen. Zeesterren paren niet maar laten hun geslachtscellen vrij in het zeewater. Sommige soorten kennen een vorm van broedzorg. De larven van de meeste zeesterren zijn vrijzwemmend en zien eruit als doorzichtige, garnaalachtige diertjes. Er zijn ook zeesterren waarbij de larven zich in een broedbuidel ontwikkelen, en geen vrijzwemmend stadium kennen. De larven doorlopen verschillende ontwikkelingsstadia voordat ze veranderen in een kleine zeester. Bij zeesterren kunnen verloren of beschadigde delen van het lichaam regenereren. De meeste soorten zijn roofdieren; sommige soorten kunnen in korte tijd veel tweekleppigen verorberen.

Commentaren: 3
 • #3

  René Smits (dinsdag, 17 januari 2017 20:40)

  Gave serie Herman. Mooi hoor die zeesterren.

  Groet,
  René

 • #2

  Marco Luijken (dinsdag, 17 januari 2017 19:12)

  Hoi Herman,
  Wat fantastisch om dit soort grote zeesterren zo aan het strand te zien.
  Echt super gaaf om te fotograferen.

  Groeten, Marco

 • #1

  KeesvanD (dinsdag, 17 januari 2017 13:55)

  Het is wel bijzonder om zeesterren op het strand te vinden. Bovendien zijn het ook nog mooie exemplaren. Het was duidelijk om geschikte dag voor strandrecreatie. Daarnaast is het grappig om een paartje futen te zien in heel verschillend verenpak.
  Groet, Kees