vroeg op pad voor de mist en zon

mist in de awd

Mist kan zich vormen door afkoeling van zeer vochtige lucht (tot onder het dauwpunt) of door menging van koude met warme vochtige lucht. De vorming van mist hangt af van veel factoren, zoals luchtvervuiling, begroeiing, reliëf en de nabijheid van open water.

Mist kan ontstaan door afkoeling rond zonsondergang of vaak pas tegen zonsopkomst en vormt zich het eerst boven een weiland waarschijnlijk in de buurt van een sloot waar de lucht vochtig is. De eerste mist zien we dus meestal langs de weg en mistbanken die de weg opdrijven lossen daar in eerste instantie op door luchtbeweging en warmte van het verkeer. De mistvrije "tunnel" kan op sommige weggedeelten een tijdje standhouden, maar op andere plaatsen hangen de mistbanken meteen over de weg. Vooral zo'n situatie, met grote verschillen in zicht, is gevaarlijk voor verkeer dat pas in de mist snelheid mindert.Klik op de foto om ze te vergroten.

Commentaren: 4
 • #4

  René Smits (zaterdag, 20 mei 2017 14:04)

  Heerlijk serie Herman. Leuk ook de foto van Henk.

  Groet,
  René

 • #3

  Helma (dinsdag, 16 mei 2017 20:47)

  Jeetje Herman,
  wat ene geweldige mooie foto's laat je hier zien.
  De AWD is ook echt zo'n mooi gebied. Nu het met mijn rug weer wat beter gaat fa ik binnenkort ook weer even naar dit geweldige gebied. Je foto's zijn echt een compliment waard.

  Groetjes, Helma

 • #2

  Nieske (maandag, 15 mei 2017 18:54)

  Hoi Herman...

  Prachtige blog van een mooie dag, prachtige landschapsfoto
  met de opkomende zon, mooie planten, vogels en macro's..
  dikke complimenten voor je fotowerk

  groet Nieske

 • #1

  Irma (maandag, 15 mei 2017 16:06)

  Prachtige serie foto's heb je gemaakt Herman.
  De zonsopkomst en de varen vind ik echt geweldig.
  Groetjes Irma