Nieuwe recente foto's Op me knieën de awd door.

De hoornaarpaardenwesp of hoorntor(Vespa crabro) is een vliesvleugelig insect uit de familie plooivleugelwespen (Vespidae). De hoornaar behoort tot de echte wespen of papierwespen (Vespinae) en is een van de bekendere soorten wespen in Europa.

 De hoornaar kan tot 3,5 centimeter lang worden en is hiermee de grootste wespachtige van België en Nederland. Daarnaast komt de wesp voor in delen van Azië en is door de mens uitgezet in Noord-Amerika. Behalve door indrukwekkende afmetingen valt de hoornaar op door zijn roodbruine kop en borststuk en het duidelijk hoorbare, zoemende vlieggeluid. De soort komt niet in grote aantallen voor in België en Nederland, maar is ook weer geen zeldzaamheid. De hoornaar is vooral aan te treffen in het oosten van Nederland. De hoornaar wordt meer dan twee keer zo groot als de meeste andere wespen zoals die uit het geslacht Vespula. Ondanks de indrukwekkende lichaamsgrootte en het luide gezoem is de hoornaar beduidend minder agressief in vergelijking met andere wespen.


Klik op de foto's om ze te vergroten.

Commentaren: 7
 • #7

  Helma (zaterdag, 19 augustus 2017 12:37)

  Jeetje... dit is ook al zo'n mooi blog Herman,
  die Hoornaar is echt indrukwekkend. Mooie luchten met de zonsopkomst en ook de herten daarin zijn prachtig om te zien. Verschillende vlinders waaronder ook een mooie Luzernevlinder. Prachtig gewoon. Sprinkhaan, buizerd, vos en ook nog mooie bloemen. Klasse!

  Groetjes, Helma

 • #6

  Jenny (zaterdag, 12 augustus 2017 12:35)

  Goedemiddag,
  Wat een prachtige serie foto's. Tjonge, wat is er veel moois te zien! Heel mooi vastgelegd.
  Groeten van Jenny.

 • #5

  KeesvanD (dinsdag, 08 augustus 2017 19:44)

  Hoi Herman,
  Ik hoop voor je dat je niet de hele wandeling op je knieën hebt gedaan. Je hebt weer bijzondere waarnemingen gedaan, zoals het nest hoornaars en de luzernevlinder. De damherten hadden wel flink te lijden van de vliegen.
  Groet, Kees

 • #4

  Ghita (dinsdag, 08 augustus 2017 19:28)

  Mooie gevarieerde serie, jij hebt bij De Zilk wel meer gezien dan ik afgelopen maandag. Prachtig die vlinders, Horenaar en sprinkhaantjes.
  groetjes Ghita

 • #3

  Irma (dinsdag, 08 augustus 2017 16:49)

  Prachtige serie laat je weer zien Herman.
  De hoornaar is heel bijzonder, nog nooit gezien.
  Prachtige natuurfoto's zoals altijd.
  Groetjes Irma

 • #2

  bas (dinsdag, 08 augustus 2017 14:44)

  Je ben dan weer vroeg op pad gegaan maar de foto,s zijn er naar. super.

 • #1

  Patricia (maandag, 07 augustus 2017 09:41)

  Hoi Herman.

  Dit is genieten van al dat moois wat je laat zien van de natuur.

  Groettie van Patricia.