Nieuwe recente foto's bronst op komst

De bronsttijd of het paarseizoen (oestrus) is een periode waarin dieren een drang hebben om te paren. Dit wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen in het lichaam van het dier. De bronsttijd van een diersoort begint met het vruchtbaar worden van het wijfje. Het mannetje reageert hierop. Bij zowel mannelijke als vrouwelijke dieren zijn tijdens de bronsttijd vaak veranderingen in gedrag, geur en uiterlijk waar te nemen.

Mannelijke dieren gedragen zich agressiever door een verhoogde hoeveelheid testosteron in hun bloed, waardoor zij beter in staat en meer geneigd zijn om te rivaliseren met andere mannetjes. Andere mannetjes zullen agressief benaderd en bevochten worden.

Vrouwtjes worden onrustiger en zullen, als zij solitair leven, geursporen uitzetten zodat een partner haar op het spoor kan komen. Vrouwelijke dieren die in groepen leven zoeken actief toenadering tot de dominante mannetjes. De bronst van het vrouwtje eindigt als zij bevrucht is. Meestal is zij dan niet langer seksueel interessant voor partners of zal ze mannetjes fel afweren.


Klik op de foto's om ze te vergroten.

Commentaren: 7
 • #7

  Natuurkieker Coby (zaterdag, 07 oktober 2017 19:56)

  Een prachtige gevarieerde blog laat je weer zien Herman, mooi toch hoe je altijd weer zoveel verschillende dingen vastlegt tijdens je wandelingen. De foto's in de fotoslide zijn trouwens ook schitterend, wat een spektakel.
  Natuurkieker Coby

 • #6

  Keesvan D (zaterdag, 07 oktober 2017 13:10)

  De bronst komt eraan, veel fotografen worden onrustiger, net als de herten. Maar eerst nog even aandacht voor paddenstoelen die je overal ziet opduiken. Je hebt er inmiddels ook al aardig wat vastgelegd.
  Groet, Kees

 • #5

  Ghita (zaterdag, 07 oktober 2017 11:56)

  Mooie serie, prachtige paddenstoelen, en de herten laten zich ook op zijn mooist zien.
  De foto van de zonsopkomst met de roze wolken en het boompje rechts vind ik erg mooi.
  groetjes Ghita

 • #4

  René Smits (vrijdag, 06 oktober 2017 23:23)

  Hai Herman,

  Het zal niet lang meer duren voordat het begint. Als je weer zo'n plaat kan maken als jouw openingsfoto, dan ben je een mazzelaar. Werkelijk schitterend.

  Groet,
  René

 • #3

  bas (dinsdag, 03 oktober 2017 20:45)

  Geweldig mooi Herman ,wat een steer heb je weten te pakken.

 • #2

  Patricia (dinsdag, 03 oktober 2017 11:10)

  Hoi Herman.

  Prachtige foto's van de Paddenstoelen en de Herten.
  Je eet toch wel hutspot vandaag he ;-))
  Ik wel.

  Groetties van Patricia.

 • #1

  Irma (dinsdag, 03 oktober 2017 09:10)

  Hallo Herman,
  Mooie serie foto's laat je zien.
  Veel damherten bij elkaar, ook de verschillende paddenstoelen zijn prachtig.
  De wolkenluchten zijn ook prachtig, waarbij ik weg ben van de derde foto.
  Groetjes Irma