Recente foto's : brullen of je leven er van af hangt.

 De bronsttijd of het paarseizoen (oestrus) is een periode waarin dieren een drang hebben om te paren. Dit wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen in het lichaam van het dier. De bronsttijd van een diersoort begint met het vruchtbaar worden van het wijfje. Het mannetje reageert hierop. Bij zowel mannelijke als vrouwelijke dieren zijn tijdens de bronsttijd vaak veranderingen in gedrag, geur en uiterlijk waar te nemen.

Mannelijke dieren gedragen zich agressiever door een verhoogde hoeveelheid testosteron in hun bloed, waardoor zij beter in staat en meer geneigd zijn om te rivaliseren met andere mannetjes. Andere mannetjes zullen agressief benaderd en bevochten worden.

Vrouwtjes worden onrustiger en zullen, als zij solitair leven, geursporen uitzetten zodat een partner haar op het spoor kan komen. Vrouwelijke dieren die in groepen leven zoeken actief toenadering tot de dominante mannetjes. De bronst van het vrouwtje eindigt als zij bevrucht is. Meestal is zij dan niet langer seksueel interessant voor partners of zal ze mannetjes fel afweren.

 

 


Klik op de foto om ze te vergroten.

Commentaren: 6
 • #6

  René Smits (woensdag, 11 oktober 2017 15:21)

  Hai Herman,

  Prachtige serie van de bronstige herten.

  Groet,
  René

 • #5

  Marco Luijken (woensdag, 11 oktober 2017 12:42)

  Hoi Herman,
  Prachtig overzicht van al deze herten. Fantastisch.

  Groeten, Marco

 • #4

  Keesvan D (dinsdag, 10 oktober 2017 16:12)

  Zo, je hebt al behoorlijk wat bij de bronst behorende acties gezien. Het is nu nog wachten op een "battle of the giants". En natuurlijk hopen dat er geen hinderlijke toeschouwers de acties verstoren. Ook wat betreft paddenstoelen doe je het nog steeds goed.
  Groet, Kees

 • #3

  bas (maandag, 09 oktober 2017 16:55)

  geweldig Herman zoals je deze prachtige momenten weer weet vast te leggen.

 • #2

  Patricia (maandag, 09 oktober 2017 10:59)

  Hoi Herman.

  Prachtig Herman deze foto's van de Paddenstoelen en de Herten.
  Prachtig het burlen te zien.
  Super mooi.

  Groettie van Patricia.

 • #1

  Irma (maandag, 09 oktober 2017)

  Hallo Herman,
  Het is weer een prachtige serie foto's, mooi om het hert met zijn dames om hem heen te zien.
  Ook de zonsopkomst of ondergang is weer prachtig.
  Groetjes Irma