De winter maakt plaats voor het voorjaar.

De Noord-Hollandse krombekeend is genoemd naar zijn brede, wat afgeplatte snavel die gekromd afloopt. Van opzij bezien vormen zijn schedel en snavel een doorlopende halve cirkel.  Ze komen voor in drie kleurslagen: donkerwildkleur,  met witte borst en witte slagpennen en de witte krombekeend met roze snavel.Eenden met kromme snavels ze komen al 400 jaar voor in Nederland. Het meest waarschijnlijke is dat de eend door nijvere koopvaartlieden uit de Gouden Eeuw zijn meegenomen uit het Verre Oosten. Op schilderijen uit die tijd zijn ze al te zien. Rond 1900 heeft deze eend zich vermengd met de Noord-Hollandse Witborsteenden, waardoor ze de kleur en tekening van deze eenden aannamen. Het is juist de Noord-Hollandse Witborsteend geweest die de Krombekeend voor uitsterven heeft behoed.De Krombekeend staat nu te boek als zeldzaam. Uit een inventarisatie in 2010 door de SZH, in samenwerking met een aantal lefhebbers van het ras, is gebleken dat er nog maar zo'n 120 exemplaren van in leven zijn. Daarmee is het ras bijna uitgestorven en een stukje levend erfgoed bijna verdwenen.


Klik op de foto's om ze te vergroten.

Commentaren: 6
 • #6

  Helma (woensdag, 14 maart 2018 21:33)

  Hoi Herman,
  ik ga proberen het bloggen weer wat op te pakken en ik zie heir ook echt weer hele mooie foto's! Die eend met die kromme snavel heb ik nog nooit gezien en het is toch een Nederlandse eend zoals jij zegt. Echt heel interessant om te lezen.
  Mooie foto's weer.
  Groetjes, Helma

 • #5

  Ghita (zondag, 11 maart 2018 17:44)

  Mooie foto's, wat een aparte eend, ik had er nog nooit van gehoord
  groetjes Ghita

 • #4

  René Smits (zaterdag, 10 maart 2018 16:11)

  Hai Herman,

  Wat een prachtig serie foto's weer. Je hebt de waterspreeuw erg mooi te pakken, maar die krombekeenden (nooit eerder van gehoord) staan erg mooi op. Wat een vangst.

  Groet,
  René

 • #3

  KeesvanD (woensdag, 07 maart 2018 09:52)

  Hoi Herman,
  De winter lijkt nu op zijn retour. Je hebt in ieder geval wat winterse beelden vastgelegd met enkele bijzondere wintergasten. Die krombekeend is wel een bijzondere vogel. Ik had er nog nooit van gehoord en had hem dus ook nog nooit gezien.
  Groet, Kees

 • #2

  Renée (dinsdag, 06 maart 2018 08:42)

  Mooie foto's Herman, krombekeend......nog nooit gezien, uniek dus als ze zo zeldzaam zijn dat je ze gezien hebt.

 • #1

  Irma (maandag, 05 maart 2018 15:11)

  Hallo Herman,
  Prachtige serie foto's laat je zien.
  Ik vind de waterspreeuw echt geweldig.
  Groetjes Irma