· 

jonge vossen bij hun burcht.

De vossenvacht is over het algemeen roodbruin, maar kan ook beige tot helderrood zijn, of zilverkleurig tot zwart (vooral in de bergen). De donkere variëteiten hebben soms andere namen, zoals brandvos of kruisvos.Ook albino's komen voor. De oren zijn aan de achterzijde zwart, evenals de "sokken", de onderbenen. Sommige dieren hebben een witte staartpunt; veel vossen hebben in ieder geval enkele witte haren rond het puntje van de staart. De bovenlip is wit, evenals de bef. Op de wangen zit bij veel vossen een zwarte of bruine "traandruppel". Sommige dieren hebben een staalgrijze keel en buik, met een witte ster op de borst. In de paartijd heeft het vrouwtje, de moervos, een roze glans over de vacht aan de onderzijde.

De vos heeft een slanke snuit en puntige rechtopstaande oren. De staart is lang, dik en ruig. Hij heeft een schouderhoogte van 35 tot 40 centimeter en staat hoog op de poten. Hij heeft een kop-romplengte van 58 tot 90 centimeter met een staart van 32 tot 48 centimeter. Hij weegt zes tot tien, soms vijftien kilogram. Mannetjes zijn over het algemeen groter dan vrouwtjes.

Het was van een grote afstand maar wel leuk om te zien daardoor zijn de foto's niet echt scherp.


Commentaren: 6
 • #6

  Helma (maandag, 04 juni 2018 14:36)

  Wauw...... wat een prachtige serie Herman.
  Ik weet dat er een vossenburcht is maar heb deze zelf nog nooit gezien.
  Geweldig zoals je de kleine vosjes hebt weten vast te leggen.
  Echt top!

  Groetjes, Helma

 • #5

  René Smits (zondag, 27 mei 2018 07:54)

  Hai Herman,

  Ondanks de grote afstand, toch een hele gave serie hoor. Super.

  Groet,
  René

 • #4

  KeesvanD (woensdag, 23 mei 2018 10:12)

  Hoi Herman,
  Je hebt geluk gehad dat jij de spelende vosjes toch goed hebt kunnen zien en vastleggen. Dit blijven toch de topmomenten in de natuur. Ik vind alleen de plaat van de lammetjes wat minder goed passen tussen de vosjes.
  Groet, Kees

 • #3

  Patricia (dinsdag, 22 mei 2018 09:59)

  Hoi Herman.

  Dit is Top.
  Zo leuk en mooi om dit te zien.
  Die kleintjes met de prooi super.
  Mooi gedaan Herman.

  Groettie van Patricia

 • #2

  Renée (dinsdag, 22 mei 2018 09:57)

  Wat leuk om te zien, die spelende vosjes! Lijkt me, voor mij in ieder geval, een byzondere ervaring.
  Groeten Renée

 • #1

  Irma (maandag, 21 mei 2018 18:14)

  Hoi Herman.
  Mooie foto's maar ze zijn niet te vergroten, dus je ziet alleen maar dit formaat.
  Groetjes Irma