· 

Bastgewei bij mannetjes herten.

Het bastgewei 

Een kalf krijgt al jong knobbels op zijn voorhoofdsbeenderen, waaruit later het gewei zal groeien. Het gewei wordt jaarlijks afgeworpen en opnieuw gevormd, gewoonlijk groter en forser dan het vorige. Als het gewei volgroeid is, gaat de huid jeuken, zodat het hert die afschuurt tegen bomen en struiken. De doorbloeding van het gewei stopt dan, zodat het gevoelloos wordt en afsterft. Toch duurt het dan nog maanden voor het afgeworpen wordt. Nadat de huid weggeschuurd is, verkleurt het gewei. De uiteindelijke kleur verschilt per soort en hangt ook af van de vegetatie.


Tik op de foto's om ze te vergroten.

Commentaren: 6
 • #6

  Helma (zaterdag, 30 juni 2018 19:28)

  Hoi Herman,
  die damhertjes met die bastgeweien zijn echt heel erg mooi op de foto gezet. Ik vind dat ook nog steeds bijzonder om deze hertjes met bastgewei te zien :-)
  De horizon is ook al zo mooi. Daar kan ik dan ook echt uren naar kijken. De vlinders, juffers, vogels, insecten en konijnen staan er ook heel leuk op. Ik heb weer genoten van deze mooie foto's.
  Groetjes, Helma

 • #5

  KeesvanD (zaterdag, 30 juni 2018 12:20)

  Hoi Herman,
  De damherten met hun lichte vacht en bastgewei zijn nu op hun mooist. Vogels zie je nu vaak wat minder maar libellen en juffers zijn er veel te zien. Ook de vlinders zijn er in steeds grotere aantallen. Ik zie dat je van alle soorten al wat hebt meegekregen.
  Groet, Kees

 • #4

  Marco Luijken (zaterdag, 30 juni 2018 11:23)

  Hoi Herman,
  Schitterende foto's!!
  Die ééñ na laatste foto van die hertjes met die alerte koppies is echt super.

  Groeten, Marco

 • #3

  Irma (dinsdag, 26 juni 2018 09:54)

  Hallo Herman,
  Mooie serie is dit, prachtig die lavendelvelden.
  Ook het paringswiel van de juffers is echt super.
  Groetjes Irma

 • #2

  Patricia (dinsdag, 26 juni 2018 08:25)

  Hoi Herman.

  Prachtige serie foto's heb je gemaakt.
  Mooi alles, de herten zijn super mooi.

  Groettie van Patricia.

 • #1

  Renée (dinsdag, 26 juni 2018 08:16)

  Dag Herman, wat zijn ze toch mooi die Damherten. Een plaatje gewoon... De andere foto's zijn ook prachtig en waar komen die lavendelvelden voor? Ik heb ze gezien in Frankrijk maar hier nog niet..........En die konijnen, ze hebben je volgens mij wel in de gaten...hihih ze kijken naar je.
  Groet Renée