· 

Duingebied berkheide tussen wassenaar en Katwijk.

De Parnassia bloem.

De plant komt voor over heel het noordelijk halfrond, . In Nederland was zij vroeger breed verspreid op de veengrondenzandgronden en in Zuid-Limburg op het krijt. Inmiddels is de soort er zeldzaam geworden door ontwatering en hogere bemestingsgraad. Nu groeit ze het meest in vochtige duinvalleien en op drooggevallen zandplaten in afgesloten zeearmen. Parnassia wordt in Nederland vanaf 1 januari 2017 niet meer wettelijk beschermd en staat op de Nederlandse Rode lijst (planten) van 2000 als vrij zeldzaam en zeer sterk in aantal afgenomen. 


Commentaren: 6
 • #6

  Helma (donderdag, 16 augustus 2018 20:57)

  Hoi Herman,
  wat een leuke foto's zeg. De parnassia vind ik ook erg mooi. Ik heb ze ooit een keer gezien en daarna niet meer. Moet er weer eens naar gaan zoeken.
  Geweldig om die boomkikkertjes zo te zien en ook het reetje is super. De vlindertjes zijn altijd leuk om te zien en ook om ze te fotograferen. Die blauwtjes zijn niet echt gemakkelijk want ze blijven vaak maar bewegen maar je hebt ze er heel mooi op gekregen.

  Groetjes, Helma

 • #5

  Ghita (vrijdag, 10 augustus 2018 17:39)

  Mooie serie, en wat gaaf, daar ook boomkikkertjes. Leuk die ree die nog even overstak
  groetjes Ghita

 • #4

  KeesvanD (woensdag, 08 augustus 2018 11:58)

  Hoi Herman,
  Kleine boomkikkertjes zijn er inderdaad weer, al moet je er soms wel goed naar zoeken. Ze houden wel van plekjes verborgen tussen stengels, maar gelukkig geven ze af en toe wel kansen op plaatjes met een rustige achtergrond. Jij hebt ze in ieder geval mooi op de plaat gekregen. Het is ook weer de tijd voor parnassia. Dit jaar sla ik ze een keertje over. Je hebt zelfs nog een ree gezien, en dat is tegenwoordig bijzonder aan het worden.
  Groet, Kees

 • #3

  Irma (maandag, 06 augustus 2018 18:00)

  Hallo Herman,
  Prachtige serie foto's, de boomkikker is echt geweldig.
  Ik heb die nog nooit gezien, laat staan kunnen fotograferen.
  Ook de maan en de zonsopkomst of ondergang is uper.
  Groetjes Irma

 • #2

  Renée (maandag, 06 augustus 2018 10:47)

  Wauw Herman, wat is ie mooi die boomkikker. Prachtige foto's hoor. Op wat voor bomen kom je die nou tegen? Hij staat nog hoog op mijn lijstje om eens te mogen fotograferen. Binnenkort (na de zomervakantie) gaan wij ook een keer naar de AWD. Ik kijk er al naar uit, wat is volgens jou het mooiste gebied om naar toe te gaan? We zijn er nog nooit geweest en dat terwijl we allebei uit het westen komen. De Parnassia is ook erg mooi!
  Groet Renée

 • #1

  Patricia (maandag, 06 augustus 2018 10:38)

  Hoi Herman.

  Prachtig zijn je foto's.
  De Boomkikker is echt een plaatje.

  Groettie van Patricia.