Het schuren van het bastgewei .

Een gewei is het stel uit bot bestaande horens van herten. Het dient vooral om seksuele concurrenten te intimideren en ook als wapen. Bij de meeste soorten draagt alleen het mannetje een gewei. 

Een kalf krijgt al jong knobbels op zijn voorhoofdsbeenderen, waaruit later het gewei zal groeien. Het gewei wordt jaarlijks afgeworpen en opnieuw gevormd, gewoonlijk groter en forser dan het vorige. Als het gewei volgroeid is, gaat de huid jeuken, zodat het hert die afschuurt tegen bomen en struiken. De doorbloeding van het gewei stopt dan, zodat het gevoelloos wordt en afsterft. Toch duurt het dan nog maanden voor het afgeworpen wordt. Nadat de huid weggeschuurd is, verkleurt het gewei. De uiteindelijke kleur verschilt per soort en hangt ook af van de vegetatie.


Commentaren: 6
 • #6

  René Smits (vrijdag, 31 augustus 2018 13:36)

  Geweldige serie weer Herman. Vooral dat damhert met afgeschuurd gewei.

  Groet,
  René

 • #5

  KeesvanD (vrijdag, 31 augustus 2018 09:00)

  Hoi Herman,
  Stapje voor stapje komt de herfst dichterbij. De damherten zijn bijna klaar voor de bronst: hun kleuren zijn op hun mooist, ze sparren en vegen hun gewei. Insecten zijn er nog aardig wat, en wellicht de komende weken, die niet erg koud lijken te worden, ook nog. 's Morgens vroeg is er dauw. Het vlindertje bedekt met dauw vind ik heel mooi.
  Groet, Kees

 • #4

  Helma (woensdag, 29 augustus 2018 20:58)

  Hoi herman,

  je laat hier weer heel wat moois zien.
  Prachtige lucht, een vlinder onder de dauw en die is echt supermooi, maar ook de hertjes, de putter op de distels, de insecten en ook de overzichten.
  Op spinnen heb ik het niet zo maar die jij hebt gefotografeerd kon ik zo wel ff mooi en rustig bekijken zonder bang te zijn hihi...

  Groetjes, Helma

 • #3

  Renée (woensdag, 29 augustus 2018 16:32)

  Mooie serie weer Herman, ik vind de foto van de damhert bok geweldig, mooie kleuren en die slingers aan zijn gewei.........
  Groet renée

 • #2

  Patricia (dinsdag, 28 augustus 2018 10:34)

  Hoi Herman.

  Prachtig de foto's die je laat zien Herman.
  Zo mooi alles.
  De foto van de mist op de grond vind ik echt helemaal super.

  Groettie van Patricia.

 • #1

  Irma (dinsdag, 28 augustus 2018 08:50)

  Hallo Herman.
  Prachtige serie foto's laat je weer zien, mooi scherp de macro opnamen.
  Ik ben helemaal weg van de blauwe vlinder met de dauwdruppels, echt super mooi is deze.
  Groetjes Irma

Flag Counter