Koude morgen in de awd.


De roodborst of het roodborstje is een zangvogel uit de familie Muscicapidae (vliegenvangers). Hij waagt zich dicht bij huizen, vooral 's winters. Verder is het een zeer talrijke broedvogel van grote tuinen, parken en bossen.

Het is een vrij gedrongen vogeltje en zowel mannetjes als vrouwtjes hebben een opvallende bruinrode tot oranje keel. De staart is roodbruin, de rug bruin en de buik lichtgekleurd. De zang is het hele jaar te horen. Hij begint 's ochtends te zingen als het nog donker is. Bij gevaar stoot hij de kreet 'tsik' uit. Een bijzonderheid van de roodborst is dat ook de vrouwtjes zingen, vooral in de herfst. Jonge vogels hebben een gespikkelde kop en borst. Het vogeltje is 14 cm lang. Tegen soortgenoten zijn zowel mannetjes als vrouwtjes heel agressief. Zowel in de zomer als in de winter verdedigen zij hun territorium fel.


Commentaren: 7
 • #7

  Helma (zondag, 09 december 2018 16:13)

  Wauw.... dat was zeker koud als ik je foto's met de rijp zie!!!!!
  Rijp is wel ontzettend mooi om te fotograferen.
  Dat galappeltje vind ik echt een natuurjuweeltje maar ook de mooie kleuren van de bomen en de herten.

  Groetjes, Helma

 • #6

  Caroline (zondag, 25 november 2018 17:05)

  Ik heb je mooie fotos nog een keer bewonderd. Fijne week Groetjes Caroline

 • #5

  René Smits (vrijdag, 23 november 2018 20:57)

  Herman,

  Gaaf die foto's met de rijp. Mooi verschijnsel is dat toch en goed vast gelegd.

  Groet,
  René

 • #4

  Ad van Duren (donderdag, 22 november 2018 23:26)

  Mooie herfstimpressie van de AWD Herman. De damherten konden natuurlijk niet ontbreken, je hebt ze er prima op staan. Het roodborstje is een vertederend vogeltje ondanks zijn felle karakter, inderdaad in deze tijd zingen ze nog volop. Hier zitten er dagelijks twee in de tuin en dat gaat tot nu toe wonder boven wonder goed.

  Groet,
  Ad

 • #3

  Renee (donderdag, 22 november 2018 18:57)

  Hele mooie foto’s weer Herman. Prachtig die foto van dat pad en die herfstkleuren, kan zo op een ansichtkaart. Wist je trouwens dat de roodborstjes die nu in ons land zijn , niet dezelfde zijn als in het voorjaar?
  Groet Renee

 • #2

  Irma (dinsdag, 20 november 2018 17:38)

  Hallo Herman,
  Prachtige serie foto's, mooi ook al het rijp op de bladeren en de paddenstoel.
  Het roodborstje springt er voor mij echt uit, super plaat.
  Groetjes Irma

 • #1

  Caroline (dinsdag, 20 november 2018 07:17)

  Hele mooie fotos op die koude morgen. Groetjes Caroline