Donkere dag in de awd

De merel (Turdus merula) is een middelgrote zangvogel uit de familie lijsters (Turdidae). Het is een inheemse broedvogel in EuropaAzië en Noord-Afrika en een algemeen voorkomende standvogel in de meer gematigde delen van zijn verspreidingsgebied. De merel is geïntroduceerd in delen van Noord- en Zuid-AmerikaZuid-AfrikaAustralië en Nieuw-Zeeland. In het totale leefgebied van de merel worden een aantal ondersoorten onderscheiden, al worden enkele Aziatische ondersoorten soms beschouwd als volle soorten.

Het mannetje is overwegend zwart en heeft een gele oogring en snavel. In het broedseizoen is zijn melodieuze zang in het grootste deel van Europa 's ochtends en 's avonds te horen. Het vrouwtje en de juveniel zijn meer gecamoufleerd dankzij een donkerbruin verenkleed. Beide geslachten zijn territoriaal in hun broedgebied in bossen en tuinen. De merel is omnivoor en voedt zich met insectenaardwormen bessen 


Commentaren: 7
 • #7

  Helma (dinsdag, 09 april 2019 20:19)

  Het was dan misschien een donkere dag maar daar is niet echt veel van te zien Herman. Je foto's zijn echt mooi duidelijk en ik heb er weer van genoten. De foto's van het hert emt het gewei is echt een juweeltje hoor.
  Groetjes, Helma

 • #6

  Renée (donderdag, 04 april 2019 15:32)

  Dag Herman, wat een mooie foto's weer van een prachtig gebied. Die merel, ja het is ook zo'n heerlijke zanger, kan ik echt van genieten. De boompieper is ook heel mooi!
  Je boft maar dat je er zo dichtbij woont...
  Groet Renée

 • #5

  Roos (dinsdag, 02 april 2019 18:10)

  Hallo Herman, ondanks de wat donkere dagen komt de Lente gestaag op gang. Dat er af en toe nog regen valt is mooi meegenomen want er is nog steeds te weinig water in de grond. Nog even geduld en de warmere dagen zijn in aantocht. Ondanks de donkerte heb je weer mooie waarnemingen gedaan en gefotografeerd.
  Groeten,
  Roos

 • #4

  Caroline (dinsdag, 02 april 2019 15:08)

  Toch mooie fotos voor een donkere dag Herman. Veel variatie in je blog. De merel is heel mooi, ik heb er weinig gezien dit jaar. Groetjes Caroline

 • #3

  KeesvanD (dinsdag, 02 april 2019 09:23)

  Hoi Herman,
  Het is momenteel vrij rustig in het duingebied. Afgezien van de vaste bewoners merk je nu langzaam maar zeker meer van (boom)kikkers. De ene dag is wat aantrekkelijker dan de andere qua hoeveelheid zon. Het toch al rustige infiltratiegebied zal wel uitgestorven geweest zijn.
  Groet, Kees

 • #2

  Patricia (maandag, 01 april 2019 10:45)

  Hoi Herman.

  Prachtig de natuur en de dieren die je laat zien.
  Heel mooi.

  Groettie van Patricia.

 • #1

  bas van es (maandag, 01 april 2019 09:55)

  Wat is het toch een geweldig mooi gebied en de serie is weer prachtig.