De Groenejonker.

Territoriumgedrag

Mannelijke rietzangers bezetten na aankomst in het broedgebied een territorium. Hierbij geldt dat vroeg aangekomen individuen de kwalitatief betere territoria.Territoriale mannetjes vestigen de aandacht op zich door zang en baltsvluchten.

De vrouwtjes kiezen een partner op basis van verschillende afwegingen, daaronder zangrepertoire, baltsgedrag en de kwaliteit van het territorium. Zodra een vrouwtje zich aan een mannetje heeft gebonden, wordt deze door het mannetje gevolgd totdat zij een compleet legsel heeft. Een deel van de mannen vestigt vervolgens een nieuw territorium om opnieuw een vrouwtje aan zich te binden.Het nieuwe territorium wordt veelal niet ver van het oorspronkelijke gevestigd. De mannen houden daarbij het broedverloop in het 1e territorium in de gaten, en helpen bij het voeren van de jongen zodra de eieren zijn uitkomen.


Commentaren: 8
 • #8

  Marco Luijken (woensdag, 10 april 2019 10:43)

  Hoi Herman,
  Prachtige sfeerbeelden. Foto 9 met die vogels zo onder die zon en ook foto 11 daar weer onder vind ik echt super genomen.

  Groeten, Marco

 • #7

  Helma (dinsdag, 09 april 2019 20:17)

  Hoi herman,
  wat een mooie en sfeervolle foto's van deze vogels.
  De Groen jonker is voor mij alweer een tijdje geleden en afgelopen maand heb ik sowieso niets gefootgrafeerd door 2 verhuizingen.
  Heerlijk dat ik hier even kan meegenieten van alle mooie vogels en luchten . Erkelijk geweldig om te zien.
  Groetjes, Helma

 • #6

  Roos (dinsdag, 09 april 2019 14:38)

  Hallo Herman, De Groene Jonker, een mooi gebied. Ik ben er in 2017 een keer geweest en heb toen de blauwborst op de foto kunnen zetten. Je kan er je hart ophalen aan vogels die veelal in het riet broeden. Zo ook te zien aan je foto van de rietzanger en te lezen in je leuke verslag. Prachtig weer.
  Groeten,
  Roos

 • #5

  KeesvanD (maandag, 08 april 2019 19:20)

  Hoi Herman,
  Ik ben kort geleden ook naar de Groene Jonker geweest. Het viel mij behoorlijk tegen wat er te zien was. Met een telescoopkijker had ik er misschien anders over gedacht, want veel vogels zaten toen vrij ver weg. Je laat zien dat de trekvogels teruggekeerd zijn. De komende weken zal er een hoop te genieten zien. Je hebt een mooie zonsopkomst vastgelegd.
  Groet, Kees

 • #4

  Renée (maandag, 08 april 2019 12:43)

  Dag Herman, wat een heerlijk weer he, echt weer voor het spotten van rietvogels. De foto's zijn prachtig geworden! Ook van de knobbelzwaan in vlucht, lukt mij nog niet goed om vliegende vogels scherp op beeld te krijgen, top gedaan!
  Groet Renée

 • #3

  Patricia (maandag, 08 april 2019 10:09)

  Hoi Herman.

  Prachtige foto's laat je zien.
  Zeer mooi allemaal.

  Groettie van Patricia.

 • #2

  Caroline (zondag, 07 april 2019 19:06)

  Prachtige fotos Herman, de rietzanger en blauwborst heb ik nog nooit gezien. Fijne week. Groetjes Caroline

 • #1

  Bas (zondag, 07 april 2019 17:26)

  Geweldig mooi Herman.