nieuw leven in de lente.

Vossen zijn vaak monogaam. De paartijd vindt plaats in de winter, wanneer de vrouwtjes gedurende slechts een tot zes dagen vruchtbaar zijn en mannetjes op hun vruchtbaarst zijn. De jongen worden na een draagtijd van 51 tot 56 dagen in de lente (tussen maart en mei) geboren. Het hol wordt soms gedeeld door drachtige vrouwtjes.

Een worp telt meestal 4 tot 6 welpen. Worpen van 5 tot 8 jongen komen ook voor, bij uitzondering zelfs 10. Dit aantal is afhankelijk van het voedselaanbod. In gebieden met veel vossen zijn de worpen kleiner. Bij de geboorte zijn de jongen blind en doof en wegen ongeveer 100 gram. Ze hebben bij de geboorte een donkere fluwelen vacht, stompe snuitjes en kleine oren. De eerste twee tot drie weken zijn de jongen volledig afhankelijk van hun moeder. De vader en de helpers brengen de eerste dagen voedsel voor de moeder; nadat de jongen gespeend zijn, helpt ook de moeder mee.

Na elf tot veertien dagen gaan de ogen open. De eerste maand zijn de ogen blauw van kleur, maar later worden ze bruin. Als de welpen vier weken oud zijn, groeien de neus en oren snel en komt er een rossige glans over de vacht. Ze eten rond deze tijd hun eerste vaste voedsel. Na zes weken worden de welpen gespeend en na zeven tot acht weken hebben ze het volledige melkgebit.

Na zes maanden zijn jonge vossen op het oog niet meer te onderscheiden van volwassen dieren. Tegen de herfst zijn de jongen volwassen en gaan ze een eigen territorium zoeken. Na tien maanden zijn ze geslachtsrijp.

 


Commentaren: 10
 • #10

  Helma (woensdag, 01 mei 2019 12:09)

  Hoi Herman,
  hoe krijg je het voor elkaar om een jonge vos in het hol te footgraferen. Werkelijk fantastisch! Ook he foto's met de mist vind ik schitterend om te zien.
  Het blijft een prachtig gebied om te zien.

  Groetjes, Helma

 • #9

  René Smits (dinsdag, 23 april 2019 20:34)

  Hai Herman,

  Mooie serie van een echte wisselperiode. Nog een paar wintergasten, maar ook al jonge dieren. Mooie sfeerbeelden ook van de mistige landschappen.

  Groet,
  René

 • #8

  Caroline (donderdag, 18 april 2019 06:30)

  Mooie fotos Herman, vooral het vosje , de fuut en de grote zaagbek. Groetjes Caroline

 • #7

  Loes Willebrand (woensdag, 17 april 2019 11:26)

  Hoi Herman,
  Ik denk dat je dag niet meer stuk kon en wat leuk dat je het jonge Vosje kon fotograferen en ook nog de Grote Zaagbek was nog aanwezig, je mist opnames zijn ook mooi.
  Jonge Futen en gansjes heb ik ook al gezien, ''n mooie blog.
  Groetjes Loes

 • #6

  KeesvanD (woensdag, 17 april 2019 10:56)

  Hoi Herman,
  Je laat weer mooie sfeerbeelden zien. Dat de lente goed op gang is gekomen laat je zien met een aantal jonge dieren, waarbij ik het jonge vosje het meest bijzonder vind. Het is te lang geleden dat ik jonge vosjes heb gezien.
  Groet, Kees

 • #5

  Renée (dinsdag, 16 april 2019 16:45)

  Dag Herman, wat een prachtige plaatjes heb je weer, leuk al het jonge leven. Van vosjes tot pulletjes en jonge futen. Geweldig gedaan!
  Groet Renée (met 2 ees) ;)

 • #4

  bas van es (maandag, 15 april 2019 13:29)

  Hernan wat is dit heel bijzonder.vooral het jonge vosje nog in zijn hol.geweldig

 • #3

  Patricia (maandag, 15 april 2019 09:05)

  Hoi Herman.

  Prachtige foto's.
  Mooi het nieuwe leven, het vosje is echt super leuk.

  Groettie van Patricia.

 • #2

  Roos (maandag, 15 april 2019 08:38)

  Wat leuk dat je een vossenhol met jongen hebt ontdekt Herman. De foto spreekt boekdelen. De andere foto's laten zien dat inderdaad de Lente ook bij jou goed op gang is gekomen. Heel fraai.
  Groeten,
  Roos

 • #1

  Ghita (zondag, 14 april 2019 19:27)

  Wat een mooie serie, wat was het vanmorgen prachtig met die mist.
  En nog steeds een zaagbekeend....die vind het zeker leuk in de AWD.
  leuk dat jonge vosje