Moeder liefde.

Vossen zijn vaak monogaam. De paartijd vindt plaats in de winter, wanneer de vrouwtjes gedurende slechts een tot zes dagen vruchtbaar zijn en mannetjes op hun vruchtbaarst zijn. De jongen worden na een draagtijd van 51 tot 56 dagen in de lente (tussen maart en mei) geboren. Het hol wordt soms gedeeld door drachtige vrouwtjes.

Een worp telt meestal 4 tot 6 welpen. Worpen van 5 tot 8 jongen komen ook voor, bij uitzondering zelfs 10. Dit aantal is afhankelijk van het voedselaanbod. In gebieden met veel vossen zijn de worpen kleiner. Bij de geboorte zijn de jongen blind en doof en wegen ongeveer 100 gram. Ze hebben bij de geboorte een donkere fluwelen vacht, stompe snuitjes en kleine oren. De eerste twee tot drie weken zijn de jongen volledig afhankelijk van hun moeder. De vader en de helpers brengen de eerste dagen voedsel voor de moeder; nadat de jongen gespeend zijn, helpt ook de moeder mee.

Na elf tot veertien dagen gaan de ogen open. De eerste maand zijn de ogen blauw van kleur, maar later worden ze bruin. Als de welpen vier weken oud zijn, groeien de neus en oren snel en komt er een rossige glans over de vacht. Ze eten rond deze tijd hun eerste vaste voedsel. Na zes weken worden de welpen gespeend en na zeven tot acht weken hebben ze het volledige melkgebit.

Na zes maanden zijn jonge vossen op het oog niet meer te onderscheiden van volwassen dieren. Tegen de herfst zijn de jongen volwassen en gaan ze een eigen territorium zoeken. Na tien maanden zijn ze geslachtsrijp.


Commentaren: 12
 • #12

  Gerrit Stam (maandag, 03 juni 2019 22:45)

  Jij weet ze wel te vinden Herman. Prachtige platen!

  Groet,
  Gerrit

 • #11

  Helma (woensdag, 01 mei 2019 12:01)

  Wauw.... dit is ook al zo'n mooie post Herman,
  prachtig om de jonge vosjes te zien. Ik heb deze ook echt nog nooit gezien maar weet de plek ook niet. Ik weet alleen de plek waar je wel eens vossen ziet daar bij de ijsvogels maarverder niet.
  Ook de boomkikkers en zelfs al een meikever heb je mooi gevangen. De mooie kleuren in de lucht zijn ook echt heel mooi.

  Groetjes, Helma

 • #10

  Loes Willebrand (vrijdag, 26 april 2019 06:56)

  Hoi Kees,
  'N mooie zonsopkomst, ook de Vossen en Boomkikkers staan er mooi op Zandhagedis hebben we nog niet gevonden, 'n mooie serie.
  Wij zijn 'n dag eerder geweest en wat hebben mensen weinig geduld en achter de vossen aan gingen lopen, voor ons 'n ergenis.
  Groetjes Loes

 • #9

  KeesvanD (donderdag, 25 april 2019 09:03)

  Hallo Herman,
  Je hebt hele fraaie beelden van de moervos en haar welpen kunnen maken. Het is steeds weer een belevenis om de jonge vosjes te zien. Maar ook met boomkikkers en hagedissen scoor je goed. Zelfs een zandloopkever en een meikever heb je al te pakken. Die laatste twee hoop ik op warme dagen ook tegen te komen.
  Groet, Kees

 • #8

  René Smits (dinsdag, 23 april 2019 20:40)

  Hai Herman,

  Gave serie weer uit de AWD. Boomkikkers blijven mooi he? Jammer dat het bij die vosjes zo uit de klauwen is gelopen met zoveel mensen die zo dichtbij kwamen.

  Groet,
  René

 • #7

  Renée (dinsdag, 23 april 2019 12:27)

  Wat mooi Herman, die vosjes....prachtig gewoon. Die boomkikker zou ik ook wel eens willen zien, maar waar vind je die? Behalve dan waar jij heen gaat...hihih.
  Groet renée

 • #6

  Ad van Duren (maandag, 22 april 2019 22:52)

  Hoi Herman,

  Een uitgebreid blog waarbij wat mij betreft de vossen en de boomkikker de hoofdrol opeisen, maar ook de zandhagedis en de meikever? zijn erg fraai.

  Groeten,
  Ad

 • #5

  Maria (maandag, 22 april 2019 21:47)

  Wat een fantastische serie foto's, Herman! De Vos met kleintjes is natuurlijk helemaal top!

 • #4

  Caroline (maandag, 22 april 2019 14:44)

  Prachtig je fotos van de vossen. Zo schattig die kleintjes. De groene kikker vind ik ook heel leuk. groetjes Caroline

 • #3

  Patricia (maandag, 22 april 2019 10:34)

  Hoi Herman.

  Super Herman de foto's die je hebt gemaakt.
  Zo mooi de natuur de bloemen.
  De kikker is prachtig maar de vosjes zijn echt super.

  Groettie van Patricia.

 • #2

  Irma (maandag, 22 april 2019 10:25)

  Hallo Herman,
  Mooie serie foto's van de vossen, ook de varen en de boomkikker vind ik super.
  Groetjes Irma.

 • #1

  Bas (zondag, 21 april 2019 18:35)

  Herman dit is gewoon een feest wat is dit mooi vooral de moedervos met haar welpjes wat vertederend.