Middag wandeling tussen de buien door

De cyclus van het gewei wordt beschreven aan de hand van het edelhert, maar is in principe voor alle hertachtigen hetzelfde, alleen vormen en periodes verschillen. Zo ontwikkelen reekalveren, afwijkend van het onderstaande, eerst kleine botknopjes die ze bijna meteen weer afwerpen. Daarna komt pas het eerste gewei.

Acht maanden na de geboorte worden bij het bokje van het edelhert de rozenstokken zichtbaar. Binnen een jaar zijn die vijf tot acht centimeter lang en begint het gewei te groeien. Tussen de rozenkransen en de spitsen is dan wel een verdikking zichtbaar, maar nog geen echte rozenkrans. Het gewei is aan de basis wat dikker dan de rozenstokken, maar er is nog geen rozenkrans. De spitsen worden tien tot veertig centimeter lang en zitten dus aan de schedel vast. Het gewei groeit door celdeling vanuit de punten. Oudere cellen verkalken en sterven af. In juli stopt de groei en begint de huid af te sterven. In augustus vegen de bokken de huidflarden los langs takken en boomstammen.

Laat in de winter beginnen osteoclasten het bot boven aan de rozenstokken af te breken. Osteoclasten zijn botcellen die bij alle gewervelden voorkomen, en die normaal gesproken mineralen uit oud bot recyclen. Bij herten worden deze "botbrekers" (de letterlijke vertaling van osteoclast) plotseling zeer actief in het oplossen van calcium, zodat het bot zacht wordt. In maart of april zitten de spitsen dan los en worden ze afgeworpen, vaak met hulp van takken of struiken, tegelijk of soms enkele dagen na elkaar. De zegels zijn eerst nog rood en wat bloederig maar genezen snel. Oudere herten hebben dezelfde cyclus, maar werpen hun gewei in februari of maart af, zodat hun gewei een langer groeiseizoen heeft. Bokken met veel mannelijke hormonen verliezen hun gewei het eerst. Het breukvlak bij het afwerpen ligt net onder de rozenkransen. De rozenstokken worden in de loop der jaren steeds korter en dikker, en bij een oud hert staat het gewei direct op de schedel. Van het achtste tot het twaalfde levensjaar heeft het edelhert gewoonlijk het grootste gewei.


Commentaren: 11
 • #11

  Maria (zondag, 12 mei 2019 14:29)

  Hoi Herman,
  Echt tussen de buien door! Prachtige luchten.
  De bloemen en dieren zijn ook heel mooi gefotografeerd!
  Groetjes,
  Maria

 • #10

  René Smits (woensdag, 01 mei 2019 21:01)

  Hai Herman,

  Juist tussen de buien door heb je het mooiste licht. Gave serie met prachtige wolkenluchten.

  Groet,
  René

 • #9

  Marco Luijken (woensdag, 01 mei 2019 19:11)

  Prachtige beelden.
  Erg mooi gedaan Herman.

  Groeten, Marco

 • #8

  Roos (woensdag, 01 mei 2019 18:17)

  Ik doe het ook niet graag in de regen lopen maar het loont wel de moeite. Dat laten jouw foto's goed zien Herman. Regendruppels geven een extra dimensie aan foto's en de dreigende luchten zijn ook prachtig.
  Groeten,
  Roos

 • #7

  Helma (woensdag, 01 mei 2019 11:52)

  Hoi Herman,
  het weer is niet altijd wat we willen maar soms geeft dit ook weer hele mooie beelden zoals jij hier laat zien.
  Ik vind dat hert geweldig met dat "afgetopte" gewei :-) Maar ook de ontrollende varen en de vogels vind ik super om te zien. Echt een heerlijk en verfrissende post.

  Groetjes, Helma

 • #6

  KeesvanD (dinsdag, 30 april 2019 11:03)

  Hoi Herman,
  Het weer kan grillig zijn. Je moet er dan wel van houden om eropuit te trekken als de regen dreigt. De damherten zitten duidelijk in een overgangsperiode. Geweien worden afgeworpen en direct daarna begint zich weer een nieuw gewei te ontwikkelen. De wintervacht wordt vervangen door de zomervacht. Duinviooltjes met druppels zijn heel geslaagd. Zo zag ik ze nog niet eerder.
  Groet, Kees

 • #5

  Caroline (maandag, 29 april 2019 15:57)

  Hoi Herman, mooie fotos. De hertjes en de tapuit zijn mijn favoriet maar de landschapsfotos zijn ook mooi met die wolken. Op sommigen komt er toch een hele grote bui aan.

 • #4

  Bas (zondag, 28 april 2019 21:36)

  Geweldig Herman wat laat je mooi het zware weer zien En dan toch nog z.on prachtige serie maken.

 • #3

  Renée (zondag, 28 april 2019 17:00)

  Dag Herman, Prachtige foto's weer, de papaverbloemen en het zaad van het sterretjesmos is heel mooi, maar ook de foto's met de waterdruppels in het water en op de bloemen zijn top gemaakt..........
  Groet Renée

 • #2

  Irma (zondag, 28 april 2019 16:54)

  Hallo Herman,
  Mooie serie foto's laat je weer zien.
  Foto 11 en 19 zijn echt super.
  Groetjes Irma

 • #1

  Patricia (zondag, 28 april 2019 15:34)

  Hoi Herman.

  Prachtige foto's heb je gemaakt.
  Zo mooi die dreigende wolken.

  Groettie van Patricia.