wilde orchidee in de awd.

Wilde orchideeën in natuurgebieden, duinen en bermen

Niet de orchideeën welke in de bloemenwinkels te koop zijn. Neen, zo midden in het voorjaar zijn er gebieden waar het roze kleurt van de wilde orchideeën in Nederland. Vaak natuurgebieden maar ook langs bermen zijn orchideeën te vinden. Niet om te plukken, want wilde orchideeën zijn beschermd in ons land. Maar wel om vol bewondering even te stoppen en een vreugdegevoel te ervaren. Een orchidee, een schoonheid om te zien!

Orchideeën in ons land

Wie orchidee zegt denkt aan de prachtige bloemen. Veel wilde orchideeën zijn verdwenen in ons land. Waar vroeger graslanden roze kleurden in mei en juni is het in de 21 ste eeuw beperkt tot meestal een natuurgebied. Vaak bewust afgegraven om het oerzaad van verdwenen planten een kans te geven. De orchidee heeft bloemen met aanpassingen voor insecten. Neem de brede wespen orchis. De bloem van deze orchis is aangewezen op bestuiving door wespen. De limonadewespen zoals de gewone wesp en Duitse wesp.


Commentaren: 10
 • #10

  Helma (zondag, 14 juli 2019 20:52)

  Hallo Herman,
  ook hier zie ik weer de meest mooi natuur.
  Het zonnedauw vind ik echt schitterend en deze heb je ook nog eens heel mooi op de foto weten te zetten. Die wilde orchidee is ook al zo mooi. Maar je ehrtjes zijn ook geweldig om te zien. Wat is de natuur toch mooi hé.
  Groetjes, Helma

 • #9

  Renée (zondag, 14 juli 2019 09:29)

  Wauw de foto's van de zonnedauw met prooi zijn prachtig Herman, maar ook de foto's van de vlinders en orchideeën, in 1 woord geweldig!
  Groet Renée

 • #8

  Marco Luijken (zaterdag, 13 juli 2019 13:40)

  Hoi Herman,
  Wat een prachtige foto's!!
  Geweldig ook die herten en leuk ook met dat kjleintje.

  Groeten, Marco

 • #7

  René Smits (vrijdag, 12 juli 2019 20:15)

  Hai Herman,

  Geweldig hoe je iedere keer die jonge hertjes in beeld weet te brengen. Ik zie ze nooit namelijk. Mooi ook die vlinder die uit de cocon komt. Top gedaan.

  Groet,
  René

 • #6

  Caroline (donderdag, 11 juli 2019 19:23)

  Echt weer leuke fotos Herman, Heel gevarieerd. Z on blauw vlindertje had ik laatst in de tuin, vast ontsnapt vanuit het natuurgebied.

 • #5

  KeesvanD (donderdag, 11 juli 2019 10:52)

  Mooie serie Herman. De hertjes groeien snel en zorgen zo voor mooie momenten. Zonnedauw blijft een lastig plantje, maar bij jou staat het er goed op. St. Jansvlinders kom je nu overal tegen, net als de zebrarupsen. Zelfs kleine zwaantjes, en dat gebeurt daar niet vaak.
  Groet, Kees

 • #4

  Roos (maandag, 08 juli 2019 17:25)

  Hallo Herman, ook deze keer weet je ons weer te boeien met al het moois wat je tegenkomt. Altijd een genot om te zien hoe jij de dieren en insecten weet vast te leggen.
  Groeten,
  Roos

 • #3

  Bas (maandag, 08 juli 2019 14:30)

  dIT IS WEER HEERLIJK MET JE MEE GENIETEN hERMAN.

 • #2

  Patricia (maandag, 08 juli 2019 08:55)

  Hoi Herman.

  Schitterende serie foto's Herman.
  Echt genieten.

  Groettie van Patricia.

 • #1

  Maria (zondag, 07 juli 2019 17:02)

  Hoi Herman,
  Prachtige gevarieerde serie! Niet alles de Damherten maar ook de vlinders, kevers én prachtige foto's van het Landschap! Puur genieten.
  Groetjes, Maria