om vijf uur begint het met regen in de awd.

De Roodborst tapuit is een kleine zangvogel die vroeger behoorde tot de familie lijsters maar volgens recente inzichten wordt ingedeeld bij de Muscicapidae, net als zijn naaste verwant het paapje

De roodborsttapuit is een vrij kleine zangvogel die 11,5 tot 13 cm lang is. Het mannetje heeft in de broedtijd een zwarte kop en duidelijke witte vlekken op de zijkanten van de hals en een oranje borst, waarbij het oranje tot aan de buik reikt. De bovenzijde is donkerbruin. Het vrouwtje is van boven bruin gekleurd, ook op de kop daar waar het mannetje zwart is. Ze mist de duidelijke witte halsvlekken en ze is minder uitbundig oranje gekleurd op de borst. Onvolwassen vogels zijn ook bruin gekleurd met een soort donkerbruin schubben patroon. De roodborsttapuit is een insecteneter.


Commentaren: 8
 • #8

  Caroline (donderdag, 18 juli 2019 15:07)

  Mooie fotos van de fuut, roodborsttapuit en de kneu. De rest is ook prachtig.

 • #7

  Maria (maandag, 15 juli 2019 22:39)

  Hoi Herman,
  Schitterende beelden weer! Vooral de Damherten, allemaal supergave platen.
  Maar ook die dauw op de bloemen en de meerkoetjes op een rijtje. Natuurlijk zij de foto's van de futen met jonkies schattig, Maar het leuks is de foto van de roodborsttapuit in de regen!
  Groetjes,
  Maria

 • #6

  Ad van Duren (maandag, 15 juli 2019 21:55)

  Mooie verzameling van de AWD Herman, roodborsttapuit op de varens staat er mooi op en ook de fuut met jongen mag er zijn.

  Groet,
  Ad

 • #5

  KeesvanD (maandag, 15 juli 2019 19:49)

  Hoi Herman,
  Naast de soorten die ik wekelijks in de AWD zie heb je futen met hun jongen gezien, waarschijnlijk in het Zwarteveldkanaal. Ik heb daar een tijdje terug een fuut op haar nest met vier eieren gezien.
  De geweien van de damherten groeien flink door, de mannen zien er nu heel mooi uit. Jij bent er in ieder geval vroeg genoeg bij geweest om dauw op planten e.d. te zien. het blijft mooi.
  Groet, Kees

 • #4

  Bas (maandag, 15 juli 2019 19:22)

  Herman wat ziet de A.W.D. er hier prachtig uit de Herten komen zo nog mooier tot hun recht.

 • #3

  Roos (maandag, 15 juli 2019 09:48)

  Weer heel fraai wat je laat zien Herman.
  Groeten,
  Roos

 • #2

  Patricia (maandag, 15 juli 2019 08:30)

  Hoi Herman.

  Prachtige foto's heb je gemaakt.
  Het is echt mooi daar.

  Groettie van Patricia.

 • #1

  Helma (zondag, 14 juli 2019 20:48)

  Hallo Herman,
  ik zie heir weer de meest mooie flora en fauna voorbij komen.
  Heel mooi zoals de roodborsttapuit gefotografeerd is maar ook het kneutje. ik zie de hertjes en waar ik helemaal gek op ben is de paardebloem pluis onder de druppels. Prachtig is die zeg! ook de ontrollende varen heb je mooi weten te vangen.
  ik heb weer heerlijke even genoten hier.
  Groetjes, Helma