De Parnassia bloem en de Kolibrievlinde.

Parnassia  (Parnassia palustris),  is een plant die in het APG III-systeem tot de kardinaalsmutsfamilie ( Celastraceae ) wordt gerekend. De tot 30 cm hoge plant bloeit van juli tot in september. De paar wortelstandige bladeren hebben een lange steel en een vaak hartvormige voet. De bloem staat op een rechtopgaande kantige stengel waaraan zich ongeveer halverwege een zittend blad bevindt. Dit blad is ook hartvormig en de twee lobben van de bladvoet zijn bijna stengelomvattend. De vijf kroonbladen zijn wit met groenige parallel-lopende nerven. In de bloem staan vijf staminoda (vergroeide onvruchtbare meeldraden), die eindigen in een reeks goudkleurige knopjes. Ze zijn bedoeld om insecten te lokken die nectar vinden aan de voet van deze meeldraden. Voor elk kroonblaadje staat er een. De vruchtbare meeldraden wisselen af met de staminoda. De bomvormige doosvrucht opent met vier kleppen.


Commentaren: 11
 • #11

  Ad van Duren (zaterdag, 24 augustus 2019 18:11)

  Hoi Herman,

  Mooie waarnemingen o.a. de kolibrievlinder en de boomkikker, maar ook een prachtig landschap op de eerste foto. Fijne plaar ook van de parnassia, alleen beetje jammer dat de tekst op die lichte ondergrond zo slecht leesbaar is.

  Groet,
  Ad

 • #10

  Caroline (zaterdag, 10 augustus 2019 18:48)

  Mooie fotos Herman, de kikker is mijn favoriet. Ik ben momenteel ook een beetje insecten aan het fotograferen, ik heb wel geen speciale macro lens dus ik doe het maar met wat ik heb. Fijne zondag.

 • #9

  Ingrid (zaterdag, 10 augustus 2019 13:39)

  Wij hadden een vlinderstruik en daar zat ook een kolibrievlinder. Ik heb hem gefilmd met mijn telefoon. Staat nog ergens op mijn Facebook pagina. Prachtige foto's weer Herman!!! Groetjes Ingrid

 • #8

  Roos (zaterdag, 10 augustus 2019 10:06)

  Prachtig Herman, wat een kleurenfestijn. De foto's van de parnassia spreekt me erg aan. Het is een zeldzaam plantje aan het worden, mede door de hoge eisen die het plantje stelt aan zijn habitat. Door vervuiling en bemesting wordt het steeds moeilijker. Vlinders ook mooi om te zien en zeker ook de kolibrievlinder en distelvlinder.
  Al met al weer een fraai blog.
  Groeten,
  Roos

 • #7

  KeesvanD (vrijdag, 09 augustus 2019 11:55)

  Een mooie serie Herman, met de kolibrievlinder als meest verrassende soort. Het vlindertje staat er prachtig op. Parnassia heb ik al veel gezien, maar van fotograferen is het (nog) niet gekomen.Ook parnassia staat er mooi op.
  Groet, Kees

 • #6

  Maria (woensdag, 07 augustus 2019 22:59)

  Prachtige serie foto's Herman!
  Vooral de kolibrievlinder en de Parnassia!
  Die vind ik echt super.
  Groetjes,
  Maria

 • #5

  Ad van Duren (woensdag, 07 augustus 2019 17:24)

  Mooi boomkikkertje Herman, maar vooral ook die kolibrievlinder heb je er prima op staan, je ziet ze steeds vaker, maar een goede foto er van maken is nog een ander verhaal.

  Groeten,
  Ad

 • #4

  René Smits (woensdag, 07 augustus 2019 13:20)

  Hai Herman,

  Hulde hoe je de kolibrievlinder hebt weten te platen. Een zeer lastig te fotograferen vlinder, maar je hebt de vlinder er een aantal malen zeer goed op weten te zetten. Top.

  Groet,
  René

 • #3

  Bas (maandag, 05 augustus 2019 19:35)

  Wat een heerlijke dag heb je weer gehad Herman ik zit heerlijk mee te genieten en hoop binnenkort er weer op uit te kunnen trekken,want ik verlang er wel naar.

 • #2

  Patricia (maandag, 05 augustus 2019 09:12)

  Hoi Herman.

  Super serie Herman.
  Mooi de bloemen, vlinders en Insecten.

  Groettie van Patricia.

 • #1

  Irma (zondag, 04 augustus 2019 16:10)

  Hallo Herman,
  Dit is echt een prachtige serie.
  Groetjes Irma

Copyright @ Herman  Versteeg de inhoud van deze website is auteursrechtelijk beschermt en alle rechten op de tekst. afbeeldingen grafische vormgeving en / of informatie in andere vorm berust bij Herman Versteeg. Niets uit de tekst of afbeelding op deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Herman Versteeg worden verveelvoudigen en/of openbaar worden gemaakt in enige vorm of enige wijze. Het kopiëren van (gedeelten van( deze website is niet toegestaan .De benaming De schoonheid van de awd Herman Versteeg alsmede het daarbij behorende logo is als merk gedeponeerd bij het Benelux merken bureau .