(Recente foto's) het klein leven de insect.

De kruisspin (Araneus diadematus) is een middelgrote spin die behoort tot de familie wielwebspinnen (Araneidae).

De kruisspin is in tegenstelling tot veel andere spinnen geen schuwe soort, maar eentje die vaak midden in het web zit en moeilijk over het hoofd is te zien. De vrouwelijke kruisspin wordt ook relatief groot, tot zo'n 17 millimeter. De naam is te danken aan de op een kruis gelijkend patroon op het achterlijf dat bestaat uit een groepje lichtere tot witte vlekjes die afsteken tegen de donkerbruine tot gele achtergrondkleur. De kruisspin is in Europa een van de meer algemene soorten en de spin komt ook in België en Nederland voor. Omdat de kruisspin in beschaduwde, van de wind afgeschermde hogere planten leeft duikt de spin vaak op in tuinen en hierdoor is het een van de bekendste Europese spinnen. De spin wordt in Nederland daarom soms tuin spin genoemd.

De kruisspin bouwt het verticaal hangende web op enige hoogte en vangt voornamelijk vliegende insecten. De spin wordt zelf gegeten door insecteneters zoals vogels. De levenscyclus is tweejarig; de paring vindt plaats in de herfst en de eitjes overwinteren. In de lente komen ze uit en pas het volgende jaar worden de spinnen volwassen.


Klik op de foto om ze te vergrote dan zijn ze nog mooier.

Commentaren: 9
 • #9

  Helma (zaterdag, 14 september 2019 20:47)

  ik ben absoluut geen liefhebber van spinnen terwijl ik toch echt wel een natuurmens ben. helaas heb ik nog steeds een trauma van spinnen (vanuit mijn jeugd).
  Heerlijk om weer van alles te zien in je blog.

  Groetjes, Helma

 • #8

  Maria (dinsdag, 03 september 2019 22:52)

  Hoi Herman,
  Fijne serie, en lekker veel om te bekijken (36 stuks!!)
  De Bosuil is echt super, maar de damherten ook al toppertjes. Maar alle vlinders en insecten, libellen en sprinkhaantjes staan er heel fraai op. foto 35 is ook een hele mooie!
  Groetjes,
  Maria

 • #7

  KeesvanD (woensdag, 28 augustus 2019 18:59)

  Hallo Herman,
  Deze keer ben je zo te zien duidelijk ook in een ander gebied dan de AWD geweest. De damherten raken steeds meer voorbereid op hun jaarlijkse festijn. Ze zien er schitterend uit. Je hebt nogal wat verschillende soorten kleinere dieren gezien. Voor mij is de kruisspin de topper.
  Groet, Kees

 • #6

  Roos (dinsdag, 27 augustus 2019 14:25)

  Hallo Herman, ja mooi hoor al die insecten, libellen, vlinders en spinnen en zonder zijn we niks. Je hebt het weer fraai in beeld gebracht.
  Groeten,
  Roos

 • #5

  Marco Luijken (maandag, 26 augustus 2019 17:25)

  Mooie foto's Herman,
  Dat hert dat je zo aankijkt vanaf de voorkant vind ik ook heel erg mooi.

  Groeten, Marco

 • #4

  Patricia (maandag, 26 augustus 2019 09:34)

  Hoi Herman.

  Prachtige serie.
  De Uil is echt super mooi.

  Groettie van Patricia.

 • #3

  Irma (maandag, 26 augustus 2019 08:56)

  Dit is een prachtige serie foto's Herman.
  Vooral de spinnen vind ik heel mooi.
  Groetjes Irma

 • #2

  Bas (zondag, 25 augustus 2019 19:06)

  Geweldig Herman wat een veelzeggende mooie serie is het geworden,wat een heerlijke sfeer

 • #1

  Renée (zondag, 25 augustus 2019 16:10)

  Dag Herman, eindelijk ben ik eens de eerste....hihih.....wat een mooie serie is het weer geworden. Ik zie dat er bij jullie ook die Schotsehooglanders lopen....brrr geen fan hoor, geef mij maar schapen en/of geiten. En al paddenstoelen....De macrofoto's van de sprinkhanen zijn ook super!
  Groet Renée

Copyright @ Herman  Versteeg de inhoud van deze website is auteursrechtelijk beschermt en alle rechten op de tekst. afbeeldingen grafische vormgeving en / of informatie in andere vorm berust bij Herman Versteeg. Niets uit de tekst of afbeelding op deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Herman Versteeg worden verveelvoudigen en/of openbaar worden gemaakt in enige vorm of enige wijze. Het kopiëren van (gedeelten van( deze website is niet toegestaan .De benaming De schoonheid van de awd Herman Versteeg alsmede het daarbij behorende logo is als merk gedeponeerd bij het Benelux merken bureau .