De natuur op zin mooist in de awd.

 stadsreus (volucella zonaria) 

De grootste zweefvlieg van Nederland. Vroeger een zeldzaamheid, maar de laatste 30 jaar steeds gewoner geworden. Opvallend veel in stedelijk gebied, vandaar de Nederlandse naam. De stadsreus wordt groter dan de meeste andere soorten zweefvliegen en kan 2,5 centimeter bereiken. Het is zoals alle zweefvliegen een onschuldig diertje dat leeft van nectar en stuifmeel maar sprekend op een gevaarlijke soort lijkt. Dit wordt mimicry  genoemd en deze soort lijkt door zijn grootte en oranjebruine kleuren op de hoornaar (Vespa crabro), die tot de plooivleugelen behoort en heel pijnlijk kan steken. Andere zweefvliegen lijken door een zwart-gele bandenring meer op kleinere soorten wespen, of meer door een dichte beharing meer op hommels De belangrijkste verschillen zijn de zeer slanke 'wespentaille,' die zweefvliegen niet hebben, en de schichtige vliegbewegingen. Een echte hoornaar vliegt zigzaggend en vloeiender. Ook zijn de ogen van een wesp meer langwerpig van vorm, en die van de zweefvlieg bijna rond. De stadsreus heeft een geel achterlijf met dunne zwarte dwaasstrepen, een bruin oranje glanzend borststuk en een gele kop. 


Klik op de foto om deze in het groot te zien dan zijn ze nog mooier.

Commentaren: 10
 • #10

  Helma (zaterdag, 14 september 2019 20:45)

  Hoi Herman,

  ook deze blog is al zo mooi met van alles aan flora en fauna. Je zonsopkomsten vind ik sowieso altijd erg mooi. De herten met hun geweien zijn ook al zo leuk om te zien. Daarnaast weer veel libellen, vlinders, insecten en zelfs al paddestoelen. Ik heb weer genoten.
  Groetjes, Helma

 • #9

  René Smits (woensdag, 04 september 2019 11:59)

  Hai Herman,

  Tsjonge, wat een mooie gevarieerde serie. Het damhert met het geveegde gewei en de twee vechtende damherten zijn super.
  Maar ook prachtige foto's van de insecten en de opkomende zon.

  Groet,
  René

 • #8

  Marco Luijken (woensdag, 04 september 2019 11:03)

  Hoi Herman,
  Wat een prachtige sfeer beelden. Erg mooi die bomen met die mist en de opkomende zon.
  Prachtig met die kleuren. Dit is genieten hoor.

  Groeten, Marco

 • #7

  Roos (woensdag, 04 september 2019 00:17)

  Hallo Herman, Schitterende foto's van een gebied die zoveel te bieden heeft. Het vegen van de geweien heb je prachtig in beeld gebracht. De vlinders, zweefvliegen prachtig. Mooi om te zien dat je ook de tijgerspin hebt kunnen vastleggen. De zonnedauw vind ik zeer geslaagd wetende hoe klein dit plantje is.
  Groeten,
  Roos

 • #6

  Maria (dinsdag, 03 september 2019 20:50)

  Het is weer een feest om je blog te bekijken!
  Wat heb je weer prachtige opnames gemaakt!
  Genieten!
  Groetjes,
  Maria

 • #5

  Renée (dinsdag, 03 september 2019 11:20)

  Dag Herman, wat mooi allemaal, het is iedere keer weer genieten met die foto's van jou. Wat er voor mij uitspringt deze keer is de foto van de zonnedauw. Wij hebben hier zoveel droogte dat het nergens te vinden, waar het vroeger wel stond. En de spin, die is ook supermooi..... De foto's van de bokken waar de vellen erbij hangen is natuurlijk realiteit maar ook wel schokkend (lijkt wel horror), dat ze dat zichzelf aan doen......maar goed het is de natuur he!
  Groet Renée

 • #4

  Caroline (maandag, 02 september 2019 16:37)

  Wat zijn je fotos mooi Herman, sommigen lijken uit een sprookje te komen. Die met die hertjes aan de zijkant vind ik heel mooi. Groetjes Caroline

 • #3

  Bas (maandag, 02 september 2019 16:16)

  Herman wat een prachtige blog weer wat een sfeer en wat een pracht momenten

 • #2

  Irma (maandag, 02 september 2019 09:50)

  Dit zijn weer prachtige foto's Herman.
  Vooral de zonsopkomst vind ik geweldig.
  Groetjes Irma

 • #1

  Patricia (maandag, 02 september 2019 09:11)

  Hoi Herman.

  Prachtige serie.
  Mooie foto's.
  Mooi het vel van de geweien te zien.
  Prachtig de mist en de zon op de foto's.

  Groettie van Patricia.

Copyright @ Herman  Versteeg de inhoud van deze website is auteursrechtelijk beschermt en alle rechten op de tekst. afbeeldingen grafische vormgeving en / of informatie in andere vorm berust bij Herman Versteeg. Niets uit de tekst of afbeelding op deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Herman Versteeg worden verveelvoudigen en/of openbaar worden gemaakt in enige vorm of enige wijze. Het kopiëren van (gedeelten van( deze website is niet toegestaan .De benaming De schoonheid van de awd Herman Versteeg alsmede het daarbij behorende logo is als merk gedeponeerd bij het Benelux merken bureau .