Het begin van de bronst.

De bronsttijd valt in de tweede helft van oktober en duurt tot begin november. Tijdens de aanloop naar de bronsttijd gaan de mannetjes gevechten aan voor een territorium. Meestal bestaat dit uit schijngevechten, maar echte gevechten komen voor. Er vallen echter zelden doden. Het veroverde territorium dient als strijdperk, "lek" genaamd, en ligt in ongeveer hetzelfde gebied als de voorgaande jaren. Met de hoeven krabt hij een ondiepe kuil in de grond, die hij besproeit met urine. Het territorium wordt gemarkeerd door langs de bomen te schuren. Met luide brullen lokt de herten bok hindes. Het vrouwtje kiest het mannetje waarmee ze wil paren. Een minderheid paart met meerdere mannetjes in hetzelfde jaar, waarop de kans hoger is als het eerste mannetje oud is of als het mannetje zelf tijdens dezelfde bronsttijd vaker paarde. Dat is mogelijk te wijten aan de lagere spermakwaliteit van deze  mannetjes.

Vrouwtjes zijn na zestien maanden geslachtsrijp, mannetjes na zeven tot veertien maanden. Jonge mannetjes zullen echter weinig kans hebben om zich voort te planten, aangezien ze nog niet sterk genoeg zijn om een territorium te veroveren.

In juni en juli, na een draagtijd van 230 dagen, wordt één kalf (zelden twee) geboren. Het kalfje weegt ongeveer 4,5 kilogram en heeft eenzelfde kleurenpatroon als volwassen dieren. Damherten die op volwassen leeftijd wit zijn, worden echter met een zandkleurige vacht geboren. Het kalf zal zich meestal de eerste weken verscholen houden in de vegetatie, maar het kan zijn moeder al volgen. De zoogtijd duurt gemiddeld zo'n twaalf weken.


Klik op de foto om ze in het groot te zien.

Commentaren: 12
 • #12

  Ad van Duren (zaterdag, 19 oktober 2019 22:09)

  Mooi die vechtende mannetjes damhert zeg. Wat een imposant beest met z'n dikke nek die daar met z'n kop omhoog ligt. Mooi o te zien hoe de geweizwammen hier passen bij de hertengeweien. Vroeg me af of die rode paddenstoelen boven de rietgors tralieinktzwammen zijn.

 • #11

  Aritha (zondag, 13 oktober 2019 09:40)

  Wat een prachtige foto's. Het was echt genieten om ze te bekijken. Dank je wel.

 • #10

  Helma (zaterdag, 12 oktober 2019 20:42)

  Hoi herman,
  wat een mooie serie is dit zeg. De burlende herten heb je al mooi kunnen fotograferen. Ik kom er dit jaar ook weer niet aan toe en daarom geniet ik er hier weer dubbel van. Niet alleen van de herten maar ook van de vele paddenstoelen die je al zag en ook de vogels. Dit is weer genieten.
  Groetjes, Helma

 • #9

  Marco Luijken (zaterdag, 12 oktober 2019 12:57)

  Wat een prachtige foto's!!
  Heel erg mooi gefotografeerd Herman.

  Groeten, Marco

 • #8

  Caroline (vrijdag, 11 oktober 2019 16:19)

  Hoi Herman, prachtige serie fotos. Alles past goed bij elkaar, thema herfst. Mooi die herten, ik hoorde het geburl een paar avonden op vakantie, daarna niet meer. Ik denk dat ze verder weg gegaan zijn. Fijn weekend. Groetjes Caroline

 • #7

  René Smits (woensdag, 09 oktober 2019 12:47)

  Nou Herman, jij hebt de vlaggende, burlende en vechten herten alvast maar weer prachtig te pakken. Prachtige serie.

  Groet,
  René

 • #6

  KeesvanD (woensdag, 09 oktober 2019 09:46)

  Hoi Herman,
  Het geburl heb ik intussen ook gehoord, nog wel een beetje aarzelend. De herten met hun fraaie geweien en hun dikke nekken zijn onrustig, hoewel er nog veel aan het grazen zijn. De natuur verkleurt langzaam maar zeker, paddenstoelen kom je overal tegen. Een mooie tijd voor fotografen.
  Groet, Kees

 • #5

  Renée (maandag, 07 oktober 2019 14:24)

  Dag Herman, wat een mooie serie weer. De bokken met hun imposante geweien zijn prachtig!
  Groet Renée

 • #4

  Maria (zondag, 06 oktober 2019 20:43)

  Hoi Herman,
  Wat mooi!!! Vooral je burlend Hert. Ik was gisteren in de Oostvaarderplassen en hoorde er ook een! Ik wist niet dat het zo ver door kan galmen! Die twee damherten met gewei in elkaar is ook een prachtige plaat! Ook prachtig je paddenstoelen en lief koolmeesje ;-)
  Groetjes
  Maria

 • #3

  Patricia (zondag, 06 oktober 2019 15:37)

  Hoi Herman.

  Prachtige natuur laat je zien.
  Mooie foto's.

  Groettie van Patricia.

 • #2

  Roos (zondag, 06 oktober 2019 13:04)

  Hallo Herman,
  Een fraaie herfstimpressie van de AWD.
  Groeten,
  Roos

 • #1

  Irma (zondag, 06 oktober 2019 11:08)

  Prachtige serie foto's Herman.
  Groetjes Irma

Natuur

Als je in het bos

de stilte om je 

heen kan voelen

 

Bomen in een

mooie herfstkleur

kan bewonderen

 

heeft de natuur

jouw hart

zachtjes aangeraakt