De bronst nadert zijn einde in de awd.

waardoor verliezen bomen in de herfst hun bladeren.

Door hun bladeren in de herfst te laten vallen, voorkomen loofbomen dat ze in de winter uitdrogen. Dat is heel slim, maar waarom vertonen bomen dan eerst nog al die prachtige herfstkleuren?  Alleen omdat wij dat zo mooi vinden? Nee, dat is natuurlijk onzin. Gelukkig weten biologen al aardig hoe het komt dat bladeren in de herfst naar geel, rood of oranje verkleuren.

Het korter worden van de dagen in de herfst is voor bomen een teken zich voor te bereiden op de winter. De processen die dan in de bladeren opstarten, zorgen uiteindelijk voor de kleurverandering. De belangrijkste kleurstof in bladeren is bladgroen, of chlorofyl: dat zorgt ervoor dat planten er overwegend groen uitzien en heel ingenieus zonlicht en koolzuur omzetten in suikers en zuurstof. Planten staan hiermee als producenten aan de basis van het leven op aarde.

Bladgroen is een heel kostbare stof om te maken. Bomen breken die dan ook af wanneer de bladval optreedt en slaan dan de grondstoffen op in hun takken en stam. Als de groene stof langzaam verdwijnt, worden andere gele en oranje kleurstoffen zichtbaar: caroteen en xanthofyl. Dat zijn hulpkleurstoffen die planten ook gebruiken bij de omzetting van licht in suikers. Die kleuren waren er dus al wel, maar gemaskeerd en worden nu pas zichtbaar.

 


Klik op de foto om ze te vergroten.

Commentaren: 10
 • #10

  René Smits (zaterdag, 26 oktober 2019 15:02)

  Prachtig die vechtende herten Herman!

  Groet,
  René

 • #9

  Ghita (zaterdag, 26 oktober 2019 14:25)

  Mooie foto's, de bronst gecombineerd met de herfst: paddenstoelen en herfstkleuren. Dat gaat nu snel, ik zie de boom voor ons huis heel snel verkleuren en blad verliezen. Nog even van genieten komende weken.
  groetjes Ghita

 • #8

  David Gascoigne (donderdag, 24 oktober 2019 13:42)

  A truly fine series of photographs. Your pictures of the fungi are exceptional. Well done!

 • #7

  Ad van Duren (woensdag, 23 oktober 2019 21:55)

  Hoi Herman,

  Mooie afsluiter van het einde van de bronsttijd al zou je dat, als je die damherten op deze foto's nog tekeer ziet gaan, niet zeggen. Mooie paddenstoelenfoto's erbij ook, kortom fijne herfstimpressie.

  Groete,
  Ad

 • #6

  Marco Luijken (dinsdag, 22 oktober 2019 11:23)

  Hoi Herman,
  Wat is dit weer mooi. Gaaf die strijdende herten en mooi dat je ze ook zo in die imposante stoere houdingen hebt kunnen fotograferen.
  Ook je paddenstoelen zijn bijzonder mooi.

  Groeten, Marco

 • #5

  Maria (maandag, 21 oktober 2019 22:35)

  Hoi Herman!
  Wat een geweldige show van mooie foto's!
  Mooie impressie van de herfst met in de hoofdrol de Damherten!
  De afwisseling met de prachtige landschappen en paddenstoelen maken het tot een fijn geheel! Met veel plezier zitten bekijken!
  Groetjes,
  Maria

 • #4

  Irma (maandag, 21 oktober 2019 15:47)

  Hoi Herman,
  Prachtige serie foto's van alle herfstkleuren, paddenstoelen en herten.
  Groetjes irma

 • #3

  KeesvanD (maandag, 21 oktober 2019 14:55)

  Hoi Herman,
  Als de bronst vrijwel voorbij is heb jij nog materiaal genoeg om er nog eens op terug te kijken. De herten zullen inmiddels wel moe geworden zijn. De omlijsting met andere typische herfstbeelden doet het goed.
  Groet, Kees

 • #2

  Patricia (maandag, 21 oktober 2019 09:16)

  Hoi Herman.

  Prachtig de natuur, paddenstoelen de herten zijn super mooi.
  Prachtige foto's.

  Groettie van Patricia.

 • #1

  Roos (zondag, 20 oktober 2019 23:06)

  Hallo Herman, Wat heb je de Herfst weer mooi in beeld gebracht. Een van de mooie kleurrijke seizoenen met prachtige landschappen in vlammende kleuren en de paddenstoelen die daar niet voor onder doen. De herten zijn ook weer prachtig op de plaat gezet.
  Groeten,
  Roos

Natuur

Als je in het bos

de stilte om je 

heen kan voelen

 

Bomen in een

mooie herfstkleur

kan bewonderen

 

heeft de natuur

jouw hart

zachtjes aangeraakt