Herfst in Elswout.

De roodborst of het roodborstje (Erithacus rubecula) is een zangvogel uit de familie Muscicapidae (vliegenvangers). Hij waagt zich dicht bij huizen, vooral 's winters. Verder is het een zeer talrijke broedvogel van grote tuinen, parken en bossen.Het is een vrij gedrongen vogeltje en zowel mannetjes als vrouwtjes hebben een opvallende bruinrode tot oranje keel. De staart is roodbruin, de rug bruin en de buik lichtgekleurd. De zang is het hele jaar te horen. Hij begint 's ochtends te zingen als het nog donker is. Bij gevaar stoot hij de kreet 'tsik' uit. Een bijzonderheid van de roodborst is dat ook de vrouwtjes zingen, vooral in de herfst. Jonge vogels hebben een gespikkelde kop en borst. Het vogeltje is 14 cm lang. Tegen soortgenoten zijn zowel mannetjes als vrouwtjes heel agressief. Zowel in de zomer als in de winter verdedigen zij hun territorium fel.Het roodborstje eet voornamelijk op de grond levende insecten (vooral kevers) en slakken, wormen en spinnen. Van de herfst tot vroeg in de lente vormen wormen, fruit en bessen een belangrijk deel van zijn dieet.


Klik op de foto om om ze in het groot te zien.

Commentaren: 11
 • #11

  Helma (zondag, 03 november 2019 19:45)

  Hallo Herman,
  wat ene schitterende foto's laat je hier weer zien. Ook de variatie is super.
  Ik ben ook echt zeer gecharmeerd van de bruggetjes die je op de foot hebt gezet. Allemala heel sfeervol. De herfstkleuren mogen er ook zijn en die komen dan ook heel mooi over.
  Prachtige variatie in vogels, en paddenstoelen.
  Je topper is echt de bosuil! Zo gaaf om die te zien!
  Groetjes, Helma

 • #10

  Marco Luijken (zaterdag, 02 november 2019 15:34)

  Wat laat je weer schitterende foto's zien Herman. Prachtig al die herfstkleuren en al die verschillende soorten paddenstoelen. Je laatste foto met dat uiltje is ook erg leuk.
  Mooi ook met die aanwezige bruggetjes in dat bos.

  Groeten, Marco

 • #9

  Caroline (vrijdag, 01 november 2019 18:29)

  Prachtige fotos Herman, zo mooi al die herfstkleuren. Je uil en je kikker zijn prachtig. Fijn weekend. Groetjes Caroline

 • #8

  Ad van Duren (donderdag, 31 oktober 2019 12:09)

  Hoi Herman,

  Wat een prachtig bos dar met z'n slootjes en knuppelbruggetjes, ik kende het nog niet. Als ik in de buurt ben ga ik er zeker eens en bezoek aan brengen. Mooie herfsttafereeltjes heb je daar gefotografeerd met de bosuil als heerlijk toetje.

  Groeten,
  Ad

 • #7

  Annette Spijker (woensdag, 30 oktober 2019 14:32)

  Wat een schitterende foto's heb je gemaakt in Elswout. Zoveel verschillende paddenstoelen en dieren in een prachtige natuur. De foto van de uil in de holle bomen is echt super! Ik heb ervan genoten.

  Groetjes,
  Annette

 • #6

  KeesvanD (woensdag, 30 oktober 2019 13:40)

  Hoi Herman,
  Elswout is een van de parken waar je de herfst in volle glorie kunt meemaken. Prachtige herfstkleuren, veel paddenstoelen, soms nog wat kikkertjes. Wat een geluk dat je er zelfs nog een uil gespot hebt. Je laat zien dat Elswout een aanrader is voor iedereen die van de herfst houdt.
  Groet, Kees

 • #5

  Nicole van As (maandag, 28 oktober 2019 22:12)

  Wow Herman, wat en prachtige foto's. Veel soorten gespot in Elswout. En een uil in een holle boom, te gek.
  Gr. Nicole

 • #4

  Roos (maandag, 28 oktober 2019 21:34)

  Herman, het is overweldigend mooi wat je weer bent tegengekomen en je hebt er prachtige foto's van kunnen maken.

 • #3

  Maria (maandag, 28 oktober 2019 21:06)

  Hoi Herman,
  Met je schitterende foto's van het landschap laat je goed zien hoe mooi het daar is! Geweldig! Zeker in dit jaargetijde. Het is op en top herfst! Prachtig al je paddenstoelen en de kikkers. Mooi ook dat boomklevertje, maar de topper is de Bosuil, wat super dat je die zag!
  Groetjes, Maria

 • #2

  Patricia (maandag, 28 oktober 2019 09:05)

  Hoi Herman.

  Prachtige foto's.
  Wat is het daar mooi, leuk die bruggetjes.
  Prachtig Zwammen en Paddenstoelen.
  Heel mooi.

  Groettie van Patricia.

 • #1

  David Gascoigne (zondag, 27 oktober 2019 18:46)

  A wonderful series of images showing the full splendour of autumn. Well done!

hhhhhhhhhhhhhhhh