Donker wolken boven de awd.

Een volwassen merel heeft een lichaamslengte van 23,5 tot 29 centimeter en een gewicht van 80 tot 125 gram. De vleugelspanwijdte bedraagt 34 tot 38,5 centimeter.[a] De merel heeft een relatief lange staart.

In tegenstelling tot bij de meeste andere lijsters bestaan er duidelijke verschillen tussen het mannetje en vrouwtje. Een volwassen mannetje heeft een glanzend zwart verenkleed.Met name de onderzijde, maar ook de rugzijde en schouderstukken zijn soms grijs tot brons getint, wat duidelijk te zien is bij een juiste lichtval. Verder heeft het mannetje donkerbruine poten, een gele oogring en een oranjegele snavel, die in de winter wat donkerder wordt.

Het vrouwtje heeft een bruin tot geel- of roodbruin verenkleed, dat vanaf een afstand egaal kan lijken. De onderzijde is echter lichter gekleurd en onregelmatig gevlekt of gestreept. De buik is grijs tot bruin en de bruine borst is bedekt met lichte vlekken. De keel is het lichtst gekleurd en is grijs tot bruin met donkere onregelmatige strepen. Het vrouwtje heeft net als het mannetje donkerbruine poten, maar de snavel is lichter gekleurd. Ook de oogring is minder fel gekleurd                                                                          en valt door het bruine verenkleed weinig op.

 


Commentaren: 9
 • #9

  C.H. de Wit (vrijdag, 13 december 2019 18:05)

  Hallo Herman, schitterend foto in een prima website. heet boeiend.
  Groet kees

 • #8

  Helma (zondag, 08 december 2019 19:28)

  Hoi Herman,
  wat zie jij toch altijd veel in de AWD.
  ik geniet hier echt van je landschappen en van je vogels. Geweldig zoals de merel de bes in zijn snavel heeft :-) Ook prachtige luchten en dan nog veel mooie mosjes en paddenstoeltjes,. Echt supermooi!
  Groetjes, Helma

 • #7

  René Smits (zondag, 08 december 2019 10:36)

  Hai Herman,

  Fraaie herfstachtige serie. Mooie platen van de koperwiek, brilduiker en krooneenden.

  Groet,
  René

 • #6

  renee (zaterdag, 07 december 2019 18:39)

  Dag Herman,
  Mooie serie weer, prachtige luchten en kleuren. De vogels zijn ook heel mooi.
  Groet Renée

 • #5

  Ad van Duren (vrijdag, 06 december 2019 17:36)

  Hoi Herman,

  Heel gevarieerd blog weer, mooi dat je al koperwieken gezien hebt en krooneenden is helemaal tof die zie je niet zo vaak.

  Groeten,
  Ad

 • #4

  KeesvanD (vrijdag, 06 december 2019 13:51)

  Hoi Herman,
  Koperwieken heb ik nog niet gezien itt kramsvogels. De bessen zijn in trek. Je hebt weer een aantal fraaie landschapsplaten gemaakt. Dat lkt niet iedere dag in deze tijd van het jaar. De krooneenden heb je ook gevonden zie ik. Nu maar hopen dar het in het weekend weer goed weer is.
  Groet, Kees

 • #3

  Maria (woensdag, 04 december 2019 21:47)

  Hoi Herman,
  Het is weer heel leuk om je foto's te bekijken! Wat heb je weer mooie sfeervolle landschappen. Ook de winterkoning en de koperwieken zijn toch fijne soorten. Het roodborstje steelt ook al de show! Ook gaaf dat je vrouwtje brilduiker had én een krooneend! TOP.
  Groetjes,
  Maria

 • #2

  Caroline (dinsdag, 03 december 2019 18:15)

  Mooie fotos en mooie header Herman, is je naam van je blog nu ook veranderd ? Groetjes Caroline

 • #1

  Patricia (dinsdag, 03 december 2019 09:05)

  Hoi Herman.

  Prachtige foto's Herman.
  Mooi de natuur en vogels en eenden.

  Groettie van Patricia.

hhhhhhhhhhhhhhhh