De wintergasten zijn er weer.

De wilde zwaan (Cygnus cygnus) is een ongeveer 1,5 meter grote, witte zwaan die voorkomt in Noord-Europa en Azië.

De lengte varieert van 140 tot 165 centimeter; de spanwijdte bedraagt 205 tot 275 cm. De soort is verwant aan de trompetzwaan (Cygnus buccinator), die voorkomt in het noorden van Amerika. Het onderscheid met de even grote en ook in Noordwest-Europa voorkomende knobbelzwaan is dat de wilde zwaan een zwarte snavel heeft met een grote gele vlek aan de basis. De gele vlek loopt naar voren uit in een punt, een verschil met de afgeronde en minder ver naar voren doorlopende gele vlek bij de kleinere maar in uiterlijk verder sterk gelijkende kleine zwaan (Cygnus bewickii). De bovenkant van de snavel verloopt recht, zonder de knobbel die de knobbelzwaan heeft. Wilde zwanen zijn schuwer dan de knobbelzwaan, en geven de voorkeur aan een rustige nestelgelegenheid. Ze zijn luidruchtig, zowel tijdens het vliegen als bij de verdediging van hun territorium.


Commentaren: 8
 • #8

  Helma (vrijdag, 03 januari 2020 20:52)

  Hoi Herman,
  allereerst de allerbeste wensen voor 2020. Dat we in dit nieuwe jaar weer van veel mooie (natuur) momenten kunnen en mogen genieten en ook dat we weer elkaars mooie momenten kunnen delen.
  Je laat hier ook weer heel veel moois zien. De zaagbekken en de wilde zwanen zijn er weer en die kon je ook ooi pakken :-) Ook de brilduikers zie ik langskomen maar ook mooie natuur en werkelijk prachtige luchten.

  Groetjes, Helma

 • #7

  KeesvanD (donderdag, 02 januari 2020 18:15)

  Hallo Herman,
  Allereerst natuurlijk de beste wensen voor 2020, met als het een beetje meezit weer veel mooie momenten in de natuur. De wintergasten die je hier laat zien heb ik inmiddels ook allemaal gezien waarbij het vooral prettig is dat het infiltratiegebied weer toegankelijk is. Bij deze beelden krijg je toch al een beetje winters gevoel.
  Groet, Kees

 • #6

  Ad van Duren (donderdag, 02 januari 2020 11:54)

  Hoi Herman,

  Wat heb je weer veel gezien en gefotografeerd in de AWD. Mooi die wilde zwanen, het goudhaantje, de brilduikers maar ook het dodaarsje. Mooi om je berijpte paddenstoeltjes te zien, recent maakte ik ook dergelijke foto's. De grote zaagbek heb je als blikvanger geplaatst en dat vind ik ook de mooiste.

  Groeten,
  Ad

 • #5

  Roos (donderdag, 02 januari 2020 11:15)

  Hallo Herman, De beste wensen voor 2020 met weer net zoveel prachtige momenten in de natuur als afgelopen jaar. Een goede gezondheid en alle goeds gewenst.
  Groeten,
  Roos

 • #4

  René Smits (woensdag, 01 januari 2020 20:36)

  Hai Herman,

  Allereerst de allerbeste wensen voor 2020.
  Gave serie weer. Mooie soorten zo bij elkaar.

  Groet,
  René

 • #3

  Irma (woensdag, 01 januari 2020 10:40)

  Hallo Herman,
  P{rachtige serie foto's laat je zien, echt super de landschappen, maar ook de wilde zwanen vind ik geweldig.
  Ik wens je een heel goed en gezond 2020.
  Groetjes Irma

 • #2

  Bas (maandag, 30 december 2019 16:37)

  Geweldig Herman om zo mooi het jaar af te sluiten met deze prachtige opnames van de eerste wintergasten.

 • #1

  Maria (maandag, 30 december 2019 15:23)

  Prachtig Herman!
  De damherten , prachtig, maar ook fijne wintersoorten!
  Ik ben weg van je mooie landschapsfoto's! Dat rood. top!
  Groetjes,
  Maria

hhhhhhhhhhhhhhhh