uitkijk punt Noordvoort tussen Noordwijk en Zandvoort.

Noordvoort. tussen  Zandvoort en Noordwijk bij paal 70 – 73 het door de wind veranderende duin van dichtbij bewonderen. Bij de opening waren alle initiatiefnemers van het project aanwezig: Hoogheemraadschap Rijnland, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat, Waternet en de wethouders van de gemeenten Noordwijk en Zandvoort. Het strand tussen Zandvoort en Noordwijk bij paal 70 – 73 was tot voor kort een strakke zanddijk. Met het project Noordvoort worden de dynamiek en natuurwaarden in de zeereep hersteld en wordt het weer aantrekkelijker voor bezoekers. De afgelopen maanden is de verstuiving op gang gebracht zodat stuifkuilen kunnen ontstaan. Er zijn stukken zand weggegraven, er is vegetatie verwijdert en de bodem is geplagd en lokaal geklepeld. Als de verstuiving straks weer op gang komt, ontstaat er een natuurlijke, geleidelijke overgang van zee naar duinen. Met nieuwe duintjes op het strand en een zeereep met stuivende toppen, windkuilen en een vitale helmbegroeiing. Er komen dan weer typische vloedmerk- en zeereepsoorten terug, zoals biestarwegras, zeeraket, zeepostelein, blauwe zeedistel en zeewolfsmelk. En ook vogels als de strandplevier en de bontbekplevier vinden hier een broedplek of komen foerageren. Voor deze dieren is het wel belangrijk dat het hier rustig blijft.


Commentaren: 11
 • #11

  René Smits (zondag, 26 januari 2020 16:13)

  Hai Herman,

  Mooie landschappen en vooral diegene waar de damherten staan met op de achtergrond de zee. Dat is best een bijzonder gezicht.

  Groet,
  René

 • #10

  Helma (zaterdag, 18 januari 2020 16:06)

  Hoi herman,
  ook hier hele leuke foto's van brilduikers en ook herten. Daarnaast veel en mooie verschillende eenden. De uitkijktoren is erg leuk en ook je landschap mag ik graag zien. Nog even en we gaan voor de lente ;-) Ik heb weer genoten :-)
  Groetjes, Helma

 • #9

  Renée (zondag, 12 januari 2020 18:32)

  Dag Herman, wat een prachtige foto's van onze Nederlandse natuur. Vooral de echt hollandse luchten zijn erg mooi. De brilduikers vind ik super.

  Groet Renée

 • #8

  Roos (zondag, 12 januari 2020 15:35)

  Hallo Herman, genieten hoor van jouw foto's. Noordwijk aan Zee, ja dat is mij bekend. Heb ooit gewerkt in Noordwijk aan de Parallel Boulevard. De duinen en de zee dat heeft het toch allemaal. Jij brengt het ook altijd weer heel fraai in beeld. Zo blijf ik mooi op de hoogte.
  Groeten,
  Roos

 • #7

  Ad van Duren (donderdag, 09 januari 2020 12:08)

  Hoi Herman,

  Interessant als je de ontwikkeling van zo'n natuurgebied van dichtbij mee kunt maken. Hier vind ik je peperbus en het damhert in de duinen mooi.

  Groet,
  Ad

 • #6

  KeesvanD (woensdag, 08 januari 2020 14:55)

  Hoi Herman,
  Noordvoort is een interessant project. Ik ben benieuwd hoe het zich gaat ontwikkelen. Voor je lezers/kijkers moet het wel duidelijk zijn dat de meeste beelden niet daar gemaakt zijn, maar elders in de AWD en zelfs er buiten. Mooi dat de vogels aandacht krijgen.
  Groet, Kees

 • #5

  Bas (dinsdag, 07 januari 2020 18:42)

  Geweldig Herman om ook eens van een ander stadpunt de kuststrook te zien.

 • #4

  Maria (dinsdag, 07 januari 2020 10:28)

  Hoi Herman,
  Dat word een waar paradijsje! Je hebt er mooie foto's van gemaakt. Ik ben vooral weg van je herten en van de brilduikers!
  Groetjes,
  Marra

 • #3

  Marco Luijken (maandag, 06 januari 2020 13:12)

  Hoi Herman,
  Mooie foto's zo langs de kust.

  Groeten, Marco

 • #2

  Nieske (maandag, 06 januari 2020 10:09)

  Hoi Herman

  ben weer eens even in blogland en word doorgestuurd naar je website!
  mooie serie over de natuur en het wildleven tussen paal 70 en 73!
  Prachtige foto's van omgeving en de vogels en herten!

  Groet Nieske

 • #1

  Patricia (maandag, 06 januari 2020 09:10)

  Hoi Kees.

  Prachtige foto's.
  Super mooi.

  Groettie van Patricia.

hhhhhhhhhhhhhhhh