Het is een rustige tijd met dieren in de awd.

Vrouwtjes brilduiker  met witte vlek achter haar snavel dat zie je niet veel.

De brilduiker komt voor in een brede zone op het Noordelijk halfrond zowel in Noord-Amerika, Europa als Azië. Hij broedt bij heldere meren of traagstromende rivieren in uitgestrekte bossen. Hij nestelt daar in holle bomen, vaak in het nest van een zwarte specht. In Scandinavië worden vaak nestkasten voor deze eend opgehangen aan de rand van meren.
In Nederland is de brilduiker een uiterst schaarse broedvogel. Tussen Zwolle en Deventer worden langs de IJssel zo nu en dan broedende brilduikers aangetroffen in de holtes van knotbomen. Het gaat dan om hoogstens 14 paar (in de periode 1992-1996). Heel anders is de situatie buiten de broedtijd. De brilduiker kan dus het hele jaar door in Nederland waargenomen worden, maar het accent ligt op de wintermaanden, vooral de maanden december tot maart. Grote aantallen (duizenden) bevinden zich dan in het deltagebied, op het IJsselmeer en in de grote rivieren, maar ook op kleinere wateren, dus zowel in zoet als in zout water.


Klik op de foto om ze te vergrootten.

Commentaren: 7
 • #7

  Helma (zaterdag, 18 januari 2020 16:04)

  Hoi herman,
  het is even een beetje een stille tijd al kan je wel het een en ander vinden hoor. Ik vind je brilduiker heel fraai vastgelegd maar ook de kleine paddestoelen zijn mooi en sfeervol. Jij heb in ieder geval genoeg gezien als ik dit bekijk in dit blog :-)
  Groetjes, Helma

 • #6

  Ad van Duren (donderdag, 16 januari 2020 22:28)

  Hoi Herman,

  Inderdaad rustig met dieren zo te zien in de AWD maar dan kun je je wat meer richten op andere leuke natuur en dat heb je hier mooi gedaan.

  Groeten,
  Ad

 • #5

  KeesvanD (woensdag, 15 januari 2020 10:33)

  Hoi Herman,
  Natuurlijk is er nog wel van alles te zien, maar niet alles is mooi en makkelijk te fotograferen. Brilduikers, zaagbekken, wilde zwanen, ze zijn er wel maar slechts een enkele keer (tot nu toe) op een acceptabele afstand. De hoeveelheid van die soorten lijkt mij kleiner dan andere jaren.
  Groet, Kees

 • #4

  Maria (dinsdag, 14 januari 2020 18:18)

  Weinig te zien? Nou dat is niet aan je blog te zien!!!
  Wéér een mooie brilduiker, en prachtige landschappen, paddenstoeltjes en de krakeend en Aalscholver.
  Je deels maansverduistering heb je ook al! Echt gaaf allemaal!
  Groetjes Maria

 • #3

  Bas (dinsdag, 14 januari 2020 11:37)

  Het mag dan wat dieren betreft rustig zijn ,maar het is heerlijk om zo met jou mee te wandelen.

 • #2

  Patricia (dinsdag, 14 januari 2020 09:15)

  Hoi Herman.

  Prachtige foto's.
  Mooi kijkje in dit mooie gebied.

  Groettie van Patricia.

 • #1

  Caroline (maandag, 13 januari 2020 15:55)

  Hoi Herman, hele mooie serie fotos. De brilduiker zie je soms bij de Brouwersdam etc maar altijd ver weg. Je hebt haar mooi dichtbij gefotografeerd. Het is overal een beetje rustig met dieren en vogels. Ik zie ook niet heel veel bijzonders. Ik wens je een fijne week. Groetjes Caroline

hhhhhhhhhhhhhhhh