Met flinke wind naar de pier in IJmuiden.

De steenloper (Arenaria interpres) is een vogel uit de familie Scolopacidae (strandlopers en snippen).Deze vogel is een bontgekleurde, wat gedrongen vogel. Van onderen is hij wit en de bovenvleugel is roodbruin met witte schoudervlekken en een witte en brede, zwarte zoom.

Men kan hem op rotsachtige kusten of iets wat daar op lijkt (zoals basaltglooiingen op pieren of dammen) druk in de weer zien met stenen of schelpen omkeren op zoek naar iets eetbaars. Het voedsel bestaat uit strandvlooien, schelpdieren, slakken, garnalen, visjes, insecten, dode vis, planten en zeewier.

Het legsel bestaat uit ongeveer vier eieren, die worden gelegd in een nest, dat bekleed is met planten.

De vogel broedt langs de kusten van Scandinavië en is langs de Vlaamse en Nederlandse kusten een algemene doortrekker en wintergast. Hij overzomert er ook wel. In Zuid-Afrika is hij een zomergast. Hij broedt ook in het hoge noorden van Canada en Alaska en trekt naar de kust van de Golf van Mexico.

De vogel is ook algemeen in Afrika en komt ook op veel eilanden langs de Afrikaanse kust voor, zoals op de Canarische Eilanden.


Klik op de foto om ze te vergrootten.

Commentaren: 12
 • #12

  Helma (dinsdag, 18 februari 2020 20:27)

  Ik wist niet dat ik zover op achter liep maar goed dat ik alles nog eens nalees ;-)
  Geweldig dat jij ook de vos op de pier hebt gespot. Altijd leuk om te zien. De steenloper staan er echt heel mooi op Herman maar ook de vrouwelijkeiedereend vind ik super. Weer een heel mooi blog.
  Groetjes, Helma

 • #11

  René Smits (zondag, 26 januari 2020 16:15)

  Hai Herman,

  Geweldig dat jij ook de vos daar hebt kunnen fotograferen. Mooie beelden van de golven die op de pier uitéénspatten. Top.

  Groet,
  René

 • #10

  Ad van Duren (vrijdag, 24 januari 2020 21:41)

  Hoi Herman,

  Zo, het heeft er daar die dag behoorlijk gespookt. Ik ben er in het verleden een keer geweest, fijne locatie om vogels te spotten, maar het weer van toen is niet te vergelijken met dit. Leuke soorten heb je er gezien, vroeg me wel af of je die vos daar ook gespot hebt.

  Groeten,
  Ad

 • #9

  Maria (woensdag, 22 januari 2020 22:52)

  Hoi Herman,
  ZO, dat is een stevige wind! Je hebt het geweld goed vastgelegd. Prachtig platen van die beukende golven! Leuk dat je die vos zo mooi op de foto kon zetten. De steenloper, Paarse strandloper en de Drieteenstrandlopers zijn ook fijne soorten om tegen te komen daar. De Eider is een mooie bonus.
  Groetjes,
  Maria

 • #8

  Caroline (woensdag, 22 januari 2020 19:22)

  Hoi Herman, Prachtig je fotos. De vos en de eidereend vind ik erg mooi. Ik had gelezen dat die daar rond lopen. De pier van IJmuiden staat ook nog op mijn verlanglijstje. Met wat beter weer want het is best ver van Zeeland. Groetjes Caroline

 • #7

  Roos (dinsdag, 21 januari 2020 00:03)

  Hallo Herman, wat een mooie serie, ook deze keer weer. De vos en de eider eenden spreken mij het meeste aan maar ook de foto's van de pier bij IJmuiden? Op je header een mooie uitvergroting. Fraai. Even een vraag of je gezien hebt dat je vlekken in die foto hebt. Is dat van waterdruppels op je glas van je lens of moet je sensor schoon gemaakt worden?
  Zonde als dat in je foto's te zien blijft.
  Groeten,
  Roos

 • #6

  Bas (maandag, 20 januari 2020 16:41)

  Nou Herman je had wel lef maar je kwam wel met deze prachtige serie thuis.

 • #5

  KeesvanD (maandag, 20 januari 2020 15:39)

  Hoi Herman,
  Vandaag, 20 januari, was het veel rustiger bij de pier. Je hoefde niet weg te springen voor de over de pier slaande golven. Geen vossen op deze dag, wel veel van de vertrouwde bewoners/ bezoekers van de pier. Helaas was de eider er deze dag niet (meer). De beelden van het opspattende water zijn fraai en spectaculair.
  Groet, Kees

 • #4

  Renée (maandag, 20 januari 2020 10:05)

  Dag Herman, mooie serie weer, vooral die foto met dat rood/witte baken kan zo op een poster. Toppie!
  Wat gaaf dat je een Eidereend gezien hebt.

  Groet Renée

 • #3

  Irma (maandag, 20 januari 2020 09:51)

  Prachtige serie foto's Herman.
  De vossen vind ik echt prachtig.
  Groetjes Irma

 • #2

  Patricia (maandag, 20 januari 2020 09:06)

  Hoi Herman.

  Prachtige foto's, de Vos is schitterend.

  Groettie van Patricia.

 • #1

  Ghita (zondag, 19 januari 2020 18:16)

  Wat een mooie blog, ik wil binnenkort ook weer naar ijmuiden, als er niet zoveel wind staat.
  Leuk die vosjes, waren er 2 of is het dezelfde.
  groetjes Ghita

hhhhhhhhhhhhhhhh