Vandaag een een rondje Spakenburg.

De pestvogel (Bombycilla garrulus) is een zangvogel uit de familie van de pestvogels (Bombycillidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd als Lanius garrulus in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus.[2] De vogel heeft het formaat van een lijster, en opvallende kleuren. De naam "pestvogel" dateert uit de middeleeuwen, toen men dacht dat deze vogels de pest meenamen en de ziekte verspreidden.De pestvogel is een lijsterachtige vogel met zalmroze kleur, en gele streepjes op de vleugels. De kop draagt een flinke kuif en een zwart maskertje en keeltje. De anaalstreek is roodbruin met een gele eindbandering op de staart. Ondanks dit opvallende uiterlijk wordt hij vaak over het hoofd gezien, doordat hij bij voorkeur hoog in de bomen verblijft. De pestvogel wordt ongeveer 17 cm lang.

In Nederland komt de vogel zo af en toe 's winters voor. Het is een invasiegast die soms in grote aantallen in Nederland overwintert. Aangezien de pestvogels uit het noorden komen, zijn ze veel zeldzamer in België. In het verleden stond de vogel als dwaalgast bekend; er is echter een trend dat de vogel vaker in de winter in Nederland wordt aangetroffen. Tijdens een invasie zijn ze te zien in steden en dorpen, vaak in de omgeving van bessendragende struiken zoals de meidoorn en gelderse roos. Pestvogels zijn verre van schuw.


Commentaren: 12
 • #12

  Helma (dinsdag, 18 februari 2020 20:25)

  Wat mooi weer zeg. Grappig die fuut met dat voorntje :-)))))
  Ik ben best wel wat jaloers op je mooie pestvogels hoor. Ik ben er wel voor weg geweest maar nooit gevonden. Bleken ze alweer ergens anders te zitten, Ganzen en scholekster, reiger en roofvogels. Een geweldige mooi vangst emt je uitdstapje.
  Groetjes, Helma

 • #11

  René Smits (zondag, 09 februari 2020 12:23)

  Hai Herman,

  Tsjonge, prachtige waarnemingen zeg. Die pestvogels zijn top en ook de vliegende velduil is heel fraai.

  Groet,
  René

 • #10

  KeesvanD (donderdag, 30 januari 2020 09:00)

  Hallo Herman,
  Dit uitstapje heeft je mooie soorten opgeleverd. Pestvogels zijn in de Haarlemmermeer ook even op bezoek geweest. Het is altijd weer prettig om ze te zien. Een velduil blijft een bijzondere waarneming, helaas nooit bij ons in de buurt. Een fuut met vis doet het ook altijd goed. Ze kunnen flinke vissen wegwerken.
  Groet, Kees

 • #9

  Maria (woensdag, 29 januari 2020 18:06)

  Hoi Herman. ZO, dit is een mooie verzameling Bunschoten en omgeving. Velduilen en pestvogels springen er wel uit! Maar je dodaars is ook toppie en scholekstertje is een beauty! En niet te vergeten de fuut met die grote vis!
  Mooie Post, Herman!
  Groetjes,
  Maria

 • #8

  Ad van Duren (woensdag, 29 januari 2020 16:27)

  Hoi Herman,

  Zo, jij hebt hier wel enkele lekkere soorten bij elkaar zeg. Vooral de pestvogels, een soort die je hier in het zuiden maar zelden ziet, ze willen maar niet de grote rivieren oversteken. Ik zie ze steeds daar in het noorden en westen op waarneming.nl en hoop tot nog toe tevergeefs dat er enkele deze kant op komen. Maar ook een velduil, een soort die je ook niet elke dag tegenkomt. En niet te vergeten het dodaarsje heb je er mooi op staan.

  Groeten,
  Ad

 • #7

  Caroline (dinsdag, 28 januari 2020 14:39)

  Wat mooi Herman die fuut met die vis, de fuut is wel nog niet in winterkleed. De dodaars is ook heel mooi, dit jaar nog niet gezien hier. De pestvogel vind ik prachtig. Ik heb ze nog nooit gezien. Groetjes Caroline

 • #6

  Bas (maandag, 27 januari 2020 19:01)

  Geweldig mooi Herman.

 • #5

  Roos (maandag, 27 januari 2020 14:41)

  Hallo Herman, geweldig die pestvogels. Ja die zijn niet zo evident om te zien, laat staan te fotograferen. Ook de rest van je foto's zijn weer prachtig.
  Groeten,
  Roos

 • #4

  Irma (maandag, 27 januari 2020 14:10)

  Hallo Hewrman,
  Prachtige serie foto's laat je zien.
  De pestvogels zijn echt prachtig, ook de fuut met vis in de snavel mag er zijn.
  Groetjes Irma

 • #3

  Marco Luijken (maandag, 27 januari 2020 11:33)

  Hoi Herman,
  Zeer mooie foto's!!
  Fantastisch die fuut met die vis.

  Groeten, Marco

 • #2

  Patricia (zondag, 26 januari 2020 18:26)

  Hoi Herman.

  Prachtige foto's van de Eenden en de Vogels.
  Super.

  Groettie van Patricia.

 • #1

  Ghita (zondag, 26 januari 2020 18:10)

  Gave serie, en mooie blauwe lucht. Leuk hoor die pestvogels. Ze werkten goed mee. De fuut met stekelbaars is top

  groetjes Ghita

hhhhhhhhhhhhhhhh