awd watergebied en wintergasten.

De dodaars (Tachybaptus ruficollis) is een watervogel uit de familie van de futen (Podicipedidae). De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1764 door Pallas. Met zijn 23 tot 29 cm is het de kleinste fuut van Europa en een van de kleinste futen ter wereld. Ondanks dat het een vrij algemene soort is, wordt hij door zijn schuwe levensstijl zelden gezien.De dodaars is een kleine, gedrongen watervogel, kleiner dan een waterhoen Hij is te herkennen aan het vuilwitte 'poederdons' op het achterlichaam, waaraan het dier zijn naam ("dodde-aars") te danken heeft. 

De dodaars is de kleinste fuut van Europa. Hij onderscheidt zich daarnaast van de andere Europese futen door zijn compactere uiterlijk, met rondere kop en kortere hals. De snavel is zeer klein en recht. Het staartje is zeer klein. Mannetje en vrouwtje zijn in uiterlijk niet van elkaar te onderscheiden. De snavel is zwart met een lichte punt. In de mondhoek bevindt zich een opvallende vlek, die in de zomer opvallend groengeel van kleur is, 's winters lichter. Tijdens de vlucht is geen wit te zien op de vleugels. De ogen zijn roodbruin van kleur, de poten groen.  De kruin is zwart.


Commentaren: 11
 • #11

  Helma (dinsdag, 18 februari 2020 20:19)

  Hoi herman,
  een blog vol moois. Prachtig om die kleine dodaars zo te zien. Bovendien kon je ze ook nog mooi van dichtbij op de foot krijgen. De brilduikers zijn ook al zo leuk. Daarnaast nog krakeenden, wintertaling, wilde eenden en kuifeendjes. Mooie variatie.
  Je krokusjes zijn ook zo mooi. Die hoop ik van de week ook nog eens op de foto te zetten maar de wind blaast ze bijna omver.
  Groetjes, Helma

 • #10

  Ad van Duren (woensdag, 12 februari 2020 19:21)

  Hoi Herman,

  Dit gaat al mooi richting voorjaarsimpressie, aan de eerste foto te zien was je al vroeg in de AWD. Mooi panorama die foto nr. 2. Ik weet niet of je je bloemenfoto's met een andere lens gemaakt hebt als je vogelfoto's, maar ze zijn fantastisch vooral de krokussen met druppels.

  Groeten,
  Ad

 • #9

  Roos (zondag, 09 februari 2020 14:05)

  Mooi Herman, bij jou in de buurt dus al goed de lentebodes waar te nemen. Sneeuwklokjes en krokussen. Daarnaast weer zeer fraaie foto's van de diverse eendensoorten. Je foto's van het gebied geven goed weer hoe mooi het in de AWD is.
  Groeten,
  Roos

 • #8

  René Smits (zondag, 09 februari 2020 12:29)

  Hai Herman,

  Dat staat alweer aardig in bloei daar. Gaaf die brilduikers en dodaars.

  Groet,
  René

 • #7

  KeesvanD (zondag, 09 februari 2020 10:20)

  Hoi Herman,
  Opvallend aan deze editie zijn de lentebeelden en de dodaarsjes. Vandaag - een stormachtige 9e februari - voelt het weliswaar niet als lente maar de dagen ervoor wel. Dodaarsjes kan je in de winter regelmatig zien, maar ze fotograferen is met deze schuwe vogeltjes nog een hele klus. Ze staan er in in ieder geval mooi op.

 • #6

  Irma (zaterdag, 08 februari 2020 16:07)

  Hallo Herman,
  Mooie serie foto's laat je zien.
  Ik ben echt gek van de krokussen.
  Groetjes Irma

 • #5

  Patricia (zaterdag, 08 februari 2020 15:10)

  Hoi Herman.

  Prachtige foto's laat je zien.
  Super mooi.

  Groettie van Patricia.

 • #4

  Marco Luijken (zaterdag, 08 februari 2020 12:45)

  Prachtige foto's Herman.
  Mooi ook al die eendensoorten.

  Groeten, Marco

 • #3

  Maria (vrijdag, 07 februari 2020 22:13)

  Wow, Herman,
  Prachtige serie!
  Mooi die bloemen met regendruppels, ook de reebokjes heel mooi.
  Maar ook de dodaars en brilduikers, gave soorten!
  ( Dit lettertype is wel erg klein, ik kan bijna niet zien of ik een typfoutje maak...)
  Groetjes,
  Maria

 • #2

  Kees (vrijdag, 07 februari 2020 17:01)

  Prachtige en leerzame serie Herman.

 • #1

  Bas (vrijdag, 07 februari 2020 15:14)

  Geweldig Herman je had er ook een prachtige dag voor. het lijkt wel voorjaar bij je

hhhhhhhhhhhhhhhh