De lente is weer in aantocht.

Konijnen zijn de grote grazers van het duin. Dat is misschien een verrassing omdat die andere grote grazers meer opvallen. Maar de Schotse hooglanders zijn maar met weinig en het effect van hun aanwezigheid is vooral het terugdringen van bomen en struiken in het duin. Verder bemesten ze op de ene plek en trappen het duin open op een andere plek. Daarmee zorgen ze voor veel verschillende plekjes waar dan ook weer een verscheidenheid aan planten en dieren een plaats vinden.Maar de konijnen zijn, doordat ze met velen zijn, dé grote grazers van het duin. In de 13de eeuw zijn ze vanuit Zuid-Europa ingevoerd. Mensen, duinmeiers, werden zelfs aangesteld om te zorgen dat het goed ging met de konijnen. Konijnenwarandes werden gemaakt en de duinmeiers groeven hier holen in voor de dieren. En dat allemaal voor het vlees en het bont. ‘Bontleveranciers’ als lynx, wolf en hermelijn waren in die tijd namelijk al bijna geheel verdwenen uit onze streken. Het duinkonijn heeft nog lang deze nuttige functie gehad. Zelfs tot in de vorige eeuw kon je in Haarlem nog konijnenvellen kopen.


Commentaren: 6
 • #6

  Ad van Duren (donderdag, 19 maart 2020 21:45)

  Hoi Herman,

  Mooie lentesamenvatting, een kuifeend samen met een dodaars op de foto zie je nog niet zo vaak. Leuk ook dat groepje putters. Vroeg me af of daar een maretak op de grond lag.

  Groeten,
  Ad

 • #5

  KeesvanD (donderdag, 19 maart 2020 09:32)

  Hoi Herman,
  Als ik deze beelden bekijk denk ik dat alleen de ree niet in de AWD gefotografeerd is, de rest prima in het gebied (zelfs als de platen toch elders gemaakt zijn). Laat het voorjaar maar komen.
  Groet, Kees

 • #4

  Roos (dinsdag, 17 maart 2020 13:53)

  Hallo Herman, een prachtig lente blog waar je mooi de distelvinken hebt kunnen zien en fotograferen. Leuk ook de de konijnen! De roodborsttapuit staat er fraai op en je hebt zelfs een goudhaantje kunnen vastleggen. Dat zijn van die snelle rakkers dat het mij nog niet echt gelukt is ze te fotograferen. Ook de bloesem en de katjes zijn fraaie lentebodes. Fraai gefotografeerd. Genieten dus.
  Blijf gezond,
  Groeten,
  Roos

 • #3

  Irma (maandag, 16 maart 2020 09:15)

  Wat een prachtige serie foto's.
  Vooral de putters vind ik mooi.
  Groetjes Irma

 • #2

  Caroline (maandag, 16 maart 2020 06:45)

  Prachtige fotos Herman, je brilduiker is heel mooi. Is dat ene vogeltje nu een vuurgoudhaantje?

 • #1

  Maria (zondag, 15 maart 2020 18:48)

  Hoi Herman,
  Geweldige serie weer! Je proeft gewoon de lente en dan toch ook nog een wintergast zoals de Brilduiker. Wat me weer eens opviel was hoe klein de dodaars is zo naast de kuifeend!
  Ik heb van je serie genoten, hoor! De eerste foto is echt een toppertje!
  Groetjes en fijne week.
  Maria

hhhhhhhhhhhhhhhh