Natuur gebieden waren afgesloten dan maar een rondje polder.

Een lam is een jong schaap. Het verschijnen van lammetjes in de weide is voor veel mensen een teken dat het lente is. Meestal wordt de ooi in november gedekt en lammert ze zo'n 150 dagen later, dus in april. De ooilammetjes worden vaak nog in hetzelfde jaar gedekt en krijgen dan in de lente zelf hun eerste lam. Bij het krijgen van een lam op zo'n korte termijn is er een grotere kans dat het misgaat, omdat het schaap nog niet volgroeid en dus eigenlijk een tienermoeder is. Het komt wel vaker voor dat er maar één lam wordt geboren bij een ras waar er gemiddeld vijf komen of dat de moeder en/of haar kind het niet overleeft.

Een zuiglam is een lammetje dat nog bij zijn moeder drinkt. Al vanaf twee dagen zijn de meeste lammetjes qua geslacht van elkaar te onderscheiden: de bouw en lichaamsstructuur van de rammetjes is veel steviger en dikker. De ooien zijn vaak wat teerder, soepeler en lichter gebouwd. Als de ooi niet voldoende melk heeft voor bijvoorbeeld drie of vier lammeren, kunnen ze worden bijgevoerd met de fles of met de lambar. Dat is een soort emmer met spenen eraan.


Commentaren: 8
 • #8

  Helma (zondag, 26 april 2020 21:17)

  Hier kan je toch alleen maar blij van worden Herman!!!
  geweldige mooie luchten, lammetjes, vogels, bloemen kruiden etc.
  Wat ik ook heel mooi vind is je informatie van de lammetjes. Ik wist niet dat ooilammen al gelijk de eerstvolgende lente zelf al moeder werden!
  Groetjes, Helma

 • #7

  Maria (vrijdag, 17 april 2020 19:14)

  Prachtig Herman,
  Vooral al die mooie kleuren! De koeien in de grondmist.
  De narcissen en tulpjes, Maar ook die pullen, zo schattig.
  Echt genoten van deze blik op het mooie buitenleven!
  Groetjes,
  Maria

 • #6

  Bas (donderdag, 16 april 2020 18:48)

  Geweldig mooi Herman wat een prachtige polder laat je hier zien

 • #5

  Ad van Duren (donderdag, 16 april 2020 11:45)

  Hallo Herman,

  Jij beschouwt het misschien als een beetje behelpen nu de natuurgebieden afgesloten zijn, maar dit levert toch ook mooie beelden op, vooral b.v. foto nr. 4. Moet je vaker doen.

  Groeten,
  Ad

 • #4

  Caroline (woensdag, 15 april 2020 14:37)

  Mooie fotos Herman van je rondje polder. Mooi die zonsopkomst met die mist. Je was vast heel vroeg op pad. Je hebt ook al veel kuikentjes gezien.

 • #3

  KeesvanD (dinsdag, 14 april 2020 10:14)

  Hoi Herman,
  Het is maar goed dat de AWD tijdens de Paasdagen was gesloten, zeker als je let op het belachelijke gedrag van veel mensen die ondanks verzoeken om niet te komen toch naar en in de bollenvelden zijn gekomen. Jij hebt in de omgeving nog veel moois gezien als ik je beelden bekijk. Je was er vroeg bij, jij hebt de lente in optima forma gezien.
  Groet, Kees

 • #2

  Roos (maandag, 13 april 2020 14:57)

  Helaas even geen AWD of ander natuurgebied. Maar in de polder blijkt maar weer uit jouw foto's is een hele hoop moois te zien. Prachtige opnames heb je gemaakt Herman.
  Groeten,
  Roos

 • #1

  Patricia. (maandag, 13 april 2020 14:43)

  Hoi Herman.

  Prachtige foto's heb je kunnen maken.

  Groettie van Patricia.