Het vertrouwde awd,

Zonnedauw (Drosera) is een geslacht van vleesetende planten in de Zonnedauwfamilie (Droseraceae) en telt rond de tweehonderd soorten. De botanische naam Drosera is afgeleid van het Oudgrieks δρόσος (drosos) = dauw. De zonnedauw lokt, vangt en verteert insecten door een glinsterende, kleverige substantie aan diens tentakeltjes. De prooi dient om de plant te voorzien van voedingsstoffen die vrijwel afwezig zijn in de bodem waar de planten leven. De meeste zonnedauwsoorten leven in moerasachtige gebieden, maar er zijn uitzonderingen in uiterst droge gebieden.


Commentaren: 7
 • #7

  Helma (donderdag, 14 mei 2020 19:47)

  Prachtig Herman, dit is ook echt genieten. Ik zie die mooie foto's van het zonnedauw en ja, dat heb ik echt gemist hoor. Mooi ook dat tapuiten en de zandhagedissen. Hele mooie landschappen ofwel uitzichten laat je zien. Heerlijk gewoon. Ik krijg er ook zin in.
  Groetjes, Helma

 • #6

  Marco Luijken (zaterdag, 02 mei 2020 16:01)

  Hoi Herman,
  Wat laat je weer super mooie foto's zien.
  Prachtig dat natuurgebied met de mist erboven. Ook je andere foto's van o.a. die vogels zijn erg mooi genomen.
  Groeten, Marco

 • #5

  KeesvanD (vrijdag, 01 mei 2020 13:08)

  Hoi Herman,
  Het is weer de tijd van de tapuiten en bovendien steeds meer van de zandhagedissen. Zonnedauw heb ik ook al gezien, al was het echt piepklein. Als je er op tijd bij bent kan je ook mooie landschapsfoto's maken, daar weet je alles van. Nu nog damherten zonder gewei of met slechts één stang.
  Groet, Kees

 • #4

  Patricia (dinsdag, 28 april 2020 12:29)

  Hoi Herman.

  Prachtige foto's Herman, het vosje is echt super.

  Groettie van Patricia.

 • #3

  Bas (dinsdag, 28 april 2020 10:56)

  Geweldig mooi Herman wat is dit genieten mijn handen jeuken om ook te gaan zodra het weer kan.

 • #2

  Roos (dinsdag, 28 april 2020 10:27)

  Een hele mooie serie Herman en goed te zien dat je weer in het vertrouwde AWD kon zijn.
  Groeten,
  Roos

 • #1

  Maria (dinsdag, 28 april 2020 09:35)

  Hoi Herman,
  Dit is weer een prachtige diverse serie!
  Mooi die grondmist. Het geeft goed de sfeer weer van het gebied. De blauwe reiger, de groene mannetjes hagedis, tapuitje én vosje zijn wel mijn favorieten....maar de mooiste foto is toch wel die van het hooibeestje, wat gaaf!
  groetjes en pas goed op jezelf !!
  Maria