vogeltje wat zing je vroeg.

De nachtegaal (in dichterlijke taal ook filomeelLuscinia megarhynchos) is eezangvogel uit de onderfamilie Saxicolinae, vroeger ingedeeld bij de familie Turdidae (lijsters) maar nu onderdeel van de familiMuscicapidae. De naam is afgeleid van het Germaanse "galan": (galmend) zingen.De bovenzijde is egaal bruin van kleur, terwijl de stuit en de bovenzijde van de staart roodbruin zijn. De onderzijde is lichtgrijs. Het oog is opvallend groot en zwart en de poten zijn licht van kleur. Zijn zang is verklinkend, veelzijdig, erg karakteristiek en vaak 's nachts hoorbaar. De lichaamslengte bedraagt 16,5 cm.Verder is het een vogel die zich onopvallend ophoudt in dicht struikgewas, vaak met brandnetels, van waaruit hij ook zingt. Het voedsel bestaat uit wormen, insecten, larven, poppen en eieren.


Commentaren: 6
 • #6

  KeesvanD (zaterdag, 16 mei 2020 09:15)

  Hoi Herman,
  Damherten hebben honger, er is steeds minder voedsel te vinden door de droogte. Knabbelen aan riet en boomblaadjes doen ze inmiddels ook. Vogels zijn niet altijd op te sporen als ze aan het zingen zijn. De bomen staan immers al uitbundig in blad. Konijntjes zijn leuk, maar op weinig plaatsen te vinden in de AWD. Ze zijn een dankbaar onderwerp.
  Groet, Kees

 • #5

  Helma (donderdag, 14 mei 2020 19:36)

  Hoi Herman,
  wat gaaf dat jij de nachtegaal kon fotograferen. ik ken deze alleen van horen zingen want zien doe ik hem nooit! Ook je andere foto's van de konijntjes, kneutje en andere vogeltjes en hertjes zijn super om te zien. Je laatste foto van de klaprozen is ook al zo mooi.
  Groetjes, Helma

 • #4

  Patricia (maandag, 11 mei 2020 13:06)

  Hoi Herman.

  Schitterende foto's van de natuur.
  Mooi de dieren allemaal.

  Groettie van Patricia.

 • #3

  Roos (maandag, 11 mei 2020 12:24)

  Herman, telkens weer een nieuwe kijk op wat je in de AWD tegenkomt. Met andere woorden, het blijft elke keer weer een verrassing. Vogels, zoogdieren en insecten bloemen en planten voor elk deel van het seizoen laat je ons meegenieten.
  Groeten,
  Roos

 • #2

  Bas (maandag, 11 mei 2020 11:18)

  Herman wat een heerlijke serie weet jij weer te toveren wat een heerlijke dag heb je weer te pakken.

 • #1

  Maria (zondag, 10 mei 2020 21:09)

  Hoi Herman,
  Je het weer geboft met deze mooie dieren in de schitterende natuur te zien!
  Ik vind vooral die konijntjes en de klaprozen heel mooi! Het Kneutje en de nachtegaal voortreffelijk!
  Groetjes en fijne week,
  Maria