Jonge welpjes en reeën,

De vos (Vulpes vulpes) (ook wel gewone of rode vos genoemd) is een lid van de hondachtigenDe vossenvacht is over het algemeen roodbruin, maar kan ook beige tot helderrood zijn, of zilverkleurig tot zwart (vooral in de bergen). De donkere variëteiten hebben soms andere namen, zoals brandvos of kruisvos. Ook albino's komen voor. De oren zijn aan de achterzijde zwart, evenals de "sokken", de onderbenen. Sommige dieren hebben een witte staartpunt; veel vossen hebben in ieder geval enkele witte haren rond het puntje van de staart. De bovenlip is wit, evenals de bef. Op de wangen zit bij veel vossen een zwarte of bruine "traandruppel". Sommige dieren hebben een staalgrijze keel en buik, met een ster op de borst. In de paartijd heeft het vrouwtje, de moervos, een roze glans over de vacht aan de onderzijde.

De vos heeft een slanke snuit en puntige rechtopstaande oren. De staart is lang, dik en ruig. Hij heeft een schouderhoogte van 35 tot 40 centimeter en staat hoog op de poten. Hij heeft een kop-romplengte van 50 tot 80 centimeter met een staart van 32 tot 48 centimeter. Hij weegt zes tot tien, soms vijftien kilogram. Mannetjes zijn over het algemeen groter dan vrouwtjes.


Commentaren: 11
 • #11

  PicPholio (maandag, 06 juli 2020 09:29)

  Prachtige fotoserie ! Zou het leuk vinden om meer van je werk te mogen volgen. Groetjes, Rudi.

 • #10

  Bas (dinsdag, 16 juni 2020 18:46)

  Geweldig Herman wat heb je dit fantastisch mooi gedaan

 • #9

  Helma (dinsdag, 09 juni 2020 21:22)

  Hoi Herman,
  wat een geweldige foto's van deze jonge vosjes. Ik heb wel vossen gezien in de AWD maar ik heb werkelijk nog nooit jonge vosjes gezien. Ook de foto van de zogende jonge vos bij zijn moeder is prachtig om te zien :D Mijn complimenten,.
  ook de andere vogels en kikkers in dit blog zijn heel mooi vereeuwigd

  Groetjes, Helma

 • #8

  Marco Luijken (zondag, 07 juni 2020 15:12)

  Hoi Herman,
  Dit is echt fantastisch. Zo leuk die kleine vosjes. Super!!

  Groeten, Marco

 • #7

  Ad van Duren (vrijdag, 05 juni 2020 22:17)

  Hoi Herman,

  Het blijft uniek om zo'n vossengezin van zo dichtbij te kunnen fotograferen, je hebt je kansen prima benut.

  Groeten,
  Ad

 • #6

  KeesvanD (vrijdag, 05 juni 2020 09:13)

  Hoi Herman,
  Mei leverde veel moois en plaatselijk ook veel drukte op. Hoeveel mensen zouden er inmiddels al bij de vosjes geweest zijn? Hoeveel foto's zullen er al gemaakt zijn? Het is wel een belevenis om ze te zien.
  Groet, Kees

 • #5

  Maria (donderdag, 04 juni 2020 17:01)

  Hoi Herman,
  Tja, daarvoor moet je echt in de AWD zijn!! wat een diversiteit van prachtige natuur. Natuurlijk zijn de vosjes helemaal te schattig ;-)
  Prachtig allemaal!
  Groetjes,
  Maria

 • #4

  Roos (dinsdag, 02 juni 2020 15:35)

  Nou Herman je laat niets te wensen over. Alles wat kan vertederen met jonge vosjes is helemaal geslaagd. De kikkers zijn ook fraai en de reeen natuurlijk. En gezien de foto's van de futen kun je binnenkort jonge futen op de plaat zetten. Weer een heel fraai blog. Bedankt.
  Roos

 • #3

  René Smits (dinsdag, 02 juni 2020 12:32)

  Hai Herman,

  Die kleine vosjes blijven een prachtig gezicht.

  Groet,
  René

 • #2

  Patricia (maandag, 01 juni 2020 11:39)

  Hoi Herman.

  Prachtige foto's.
  Mooie dieren allemaal.
  Mooi de Kikkers.
  De Vosjes zijn echt schitterend.

  Groettie van Patricia.

 • #1

  Irma (maandag, 01 juni 2020 09:01)

  Hoi Herman,
  Wat een prachtige serie van de vosjes laat je zien.
  Ik heb er van genoten.
  Groetjes Irma

hhhhhhhhhhhhhhhh