om vijf uur achter de camera net me ogen open,

De coloradokever (Leptinotarsa decemlineata) is een kever die behoort tot de familie van de bladhaantjes (Chrysomelidae). De kever wordt ongeveer een centimeter lang en lijkt door zijn bolle en ronde lichaam wat op een lieveheersbeestje. Het onderscheid is dat de coloradokever vijf zwarte strepen heeft op elk van de dekschilden, die verder een geel tot geeloranje kleur hebben. De coloradokever voedt zich uitsluitend met bladeren en bloemen van planten uit de nachtschadefamilie. De kever overwintert onder de grond en in de lente leggen de vrouwtjes honderden eitjes. Hoewel de kevers en hun larven giftig zijn, hebben ze in hun oorspronkelijke verspreidingsgebied verscheidene natuurlijke vijanden.

De soort kwam oorspronkelijk alleen voor in zuidelijk Noord-Amerika. Vanaf 1850 is de coloradokever meegereisd met de aardappelplant, toen die over een groot deel van de wereld verspreid raakte. In 1876 werd de Amerikaanse oostkust bereikt en na de Eerste Wereldoorlog kreeg de kever vaste voet aan de grond in Europa. Inmiddels omvat het verspreidingsgebied zo'n acht miljoen vierkante kilometer in Noord-Amerika en zes miljoen in Europa, Azië en Noord-Afrika. Biologen verwachten dat het verspreidingsgebied zich verder zal uitbreiden in gebieden in AziëAfrika en in gematigde delen van het zuidelijk halfrond.


Klik op de foto om ze in het groot te zien.

Commentaren: 12
 • #12

  Kees (maandag, 06 juli 2020 13:41)

  Prachtige fotoserie weer Herman, kijk er telkens weer naar uit.
  Groet Kees de wit.

 • #11

  Marco Luijken (zaterdag, 04 juli 2020 13:12)

  Hoi Herman,
  Wat een prachtige foto's. Mooi die reetjes en leuk ook met zo'n kleintje erbij.
  Grappig ook die bijzondere kevertjes.

  Groeten, Marco

 • #10

  Helma (woensdag, 01 juli 2020 11:57)

  Hoi Herman,
  wat weer een uitzonderlijk mooi blog!!!
  Ik zit hier dan ook werkelijk weer even te genieten.
  Ik liep echt op achter (hitte en drukte op het werk en daarna geen puf meer voor de pc) maar jij laat altijd van die mooie natuur zien. Ik geniet van deze prachtige platen met de reetjes, vlinder en kevertjes etc.
  Groetjes, Helma

 • #9

  René Smits (zaterdag, 27 juni 2020 20:30)

  Hai Herman,

  Geweldige foto's van de reeën. Helemaal die moeder met het kleintje.

  Groet,
  René

 • #8

  KeesvanD (donderdag, 25 juni 2020 11:47)

  Hoi Herman,
  Het is duidelijk dat je niet alleen in de AWD geweest bent. Een reegeit met een kalf is een geweldige ervaring, die je in de AWD volgens mij niet meer zal overkomen.
  Coloradokevers zijn berucht bij aardappeltelers, al zien ze er wel mooi uit.
  Groet, Kees

 • #7

  Roos (donderdag, 25 juni 2020 10:56)

  Hallo Herman, wat een variatie aan dieren heb je weer gezien. Zo leuk die jonge reeën. Ook een mooie setting waarin je ze hebt kunnen fotograferen. Boomkikkers ja die zie op steeds meer plaatsen. Een goed teken. Ook deze heb je fraai weten vast te leggen. Colorado kever, een prachtig getekend kevertje waar menig aardappelkweker niet zo blij mee zal zijn. Ze zijn verzot op aardappel planten. De helmkruidrups? is een prachtige rups met mooie tekening. Ze zeggen hoe mooier de rups hoe simpeler van uiterlijk de vlinder. Al met al weer genoten van je foto's en nog veel fotografieplezier de komende tijd.
  Groeten,
  Roos

 • #6

  Bas (woensdag, 24 juni 2020 18:31)

  Geweldig Herman wat een prachtige momenten.

 • #5

  Ad van Duren (dinsdag, 23 juni 2020 23:21)

  Hoi Herman,

  Je moest er wel vroeg voor op, maar dan heb je ook wat. Wat een variatie met voor mij de coloradokever als de mooiste.

  Groeten,
  Ad

 • #4

  Patricia. (maandag, 22 juni 2020 10:19)

  Hoi Herman.

  Super wat je allemaal laat zien.
  Wat is de natuur toch mooi.
  Zo lief dat kleine hertje.

  Groettie van Patricia.

 • #3

  Irma (maandag, 22 juni 2020 09:09)

  Hallo Herman,
  Wat een mooie serie foto's weer.
  De zonsopkomst en de klaprozen zijn echt super om te zien, het jonge reegeitje is zo schattig om te zien.
  Groetjes Irma

 • #2

  Maria (zondag, 21 juni 2020 21:29)

  Hoi Herman,
  In een woord Prachtig! Wat heb je weer veel gezien en mooi vastgelegd.
  Groetjes,
  Maria

 • #1

  Renée (zondag, 21 juni 2020 20:25)

  Dag Herman, wat een mooie foto's weer. Heel aandoenlijk die reegeit met jong. De coloradokever staat er kleurrijk op, nog nooit gezien maar ik geloof niet dat het een "goede"en welkome gast is.....Kan veel kapot maken?
  De klaprozenfoto springt er qua kleur echt uit....
  Groet Renée

hhhhhhhhhhhhhhhh