AWD in de mist

Het boomblauwtje (Celastrina argiolus) is een vlinder uit de familie Lycaenidae, de kleine pages, vuurvlinders en blauwtjes.

De wetenschappelijke naam argiolus is een verkleinwoord van argus en verwijst ernaar dat de soort kleiner is dan het heideblauwtje (Plebejus argus. De voorvleugellengte van de vlinder bedraagt tussen de 13 en 16 millimeter.

De vleugels van mannetjes zijn aan de bovenzijde vrijwel geheel fel lichtblauw met een smalle zwarte rand, terwijl de vrouwtjes een brede zwarte band langs de voorvleugels hebben. De franje is wit, bij de voorvleugel zijn er enkele zwarte onderbrekingen. De vlinder is met name goed te herkennen aan de zilverwitte tot lichtblauwe onderzijde van de vleugel waarop zwarte stippen te zien zijn. Verder vliegt deze vlinder niet of nauwelijks dicht bij de grond (beneden 50 cm hoogte), dit in tegenstelling tot vele andere blauwtjes.

 


Commentaren: 11
 • #11

  Maria (donderdag, 16 juli 2020 12:58)

  Hoi Herman,
  Mooi hoor! Wat is dat toch een geweldige omgeving met zoveel te zien!
  Groetjes,
  Maria

 • #10

  Ad van Duren (woensdag, 15 juli 2020 12:25)

  Hoi Herman,

  Je bent weer lekker bezig geweest in de vroege ochtend, vooral de landschappen springen er uit vind ik. Het blauwtje is geen boomblauwtje en ook geen icarusblauwtje, maar een bruin blauwtje.

  Groeten,
  Ad

 • #9

  René Smits (dinsdag, 14 juli 2020 20:37)

  Prachtige AWD-serie Herman. Vooral de landschappen en de foto's van de zonnedauw zijn mooi.

  Groet,
  René

 • #8

  KeesvanD (dinsdag, 14 juli 2020 14:03)

  Hoi Herman,
  Je laat weer mooie sfeerbeelden van het landschap zien. Daarnaast geven de platen van damhertjes, vlinders, libellen en zonnedauw een mooie indruk van juli tot dusverre.
  Groet, Kees

 • #7

  Roos (dinsdag, 14 juli 2020 11:08)

  Weer een hele mooie serie Herman.
  En ik denk dat wat jij een boomblauwtje noemt een icarusblauwtje is. Even Googlen en dan kan je het verschil zien. Als ik het verkeerd heb sorry. Je hebt met deze serie weer een mooie impressie gegeven van het gebied waar je graag komt.

 • #6

  Kees (maandag, 13 juli 2020 19:06)

  Prachtige foto's Herman, hele mooie serie weer.
  Groet Kees.

 • #5

  Patricia (maandag, 13 juli 2020 14:54)

  Hoi Herman.

  Prachtige foto's.
  De luchtfoto's zijn zeer mooi.

  Groettie van Patricia.

 • #4

  Irma (maandag, 13 juli 2020 08:54)

  Wat een prachtige serie foto's Herman.
  Het boomblauwtje vind ik super, maar ook de zonnedauw en de landschap foto's.
  Groetjes Irma

 • #3

  Remco van Daalen (zondag, 12 juli 2020 22:50)

  Prachtig Herman!

  Had ik nou maar meegegaan!

  Gr,
  remco

 • #2

  Helma (zondag, 12 juli 2020 20:57)

  Hoi Herman,
  werkelijk een ontzettend mooi blog. Ik vind je mistfoto's echt geweldig maar ook d foto's van het zonnedauw zijn erg mooi om te zien. Je zag ook zelfs een prachtige metaalvlinder en die heb ik zelfs nog nooit ontmoet. Vlinders, libellen, paddenstoeltjes echt om heel vrolijk van te worden. Ik heb genoten.
  Groetjes, Helma

 • #1

  Ghita (zondag, 12 juli 2020 19:17)

  Hele mooie foto's, wat is het toch prachtig met die mistige zonsopkomst, maar voor mij veel te vroeg nu....ik wacht wel tot het herfst is. Veel vlinders ook, en van de zonnedauw heb je een paar hele mooie foto's.
  groetjes Ghita