Het dierenrijk op grashoogten,

De kleine rode weekschildkever heeft net als alle weekschildkevers zachte dekschilden en een langwerpig lichaam, sprieterige poten en lange, duidelijk gesegmenteerde antennes. De lichaamslengte is 7 tot 11 millimeter, de kleur is geheel oranjerood, de achterste punten van de dekschilden zijn donkerder tot zwart gekleurd. Ook de laatste segmenten van de poten (de tarsen) en de antennes en ogen zijn donkerbruin tot zwart gekleurd. De kleine rode weekschildkever is van het rood soldaatje (Cantharis rufa) te onderscheiden door het donkere einde van de dekschilden.de zomermaanden niet zelden al parend in grote aantallen te vinden op diverse soorten schermbloemigen, waar ze van nectar snoepen en ook bloembezoekende insecten grijpen, die een belangrijk deel van het menu uitmaken. Ook de larven zijn actieve jagers die op de bodem leven van prooien als slakken en insectenlarven. De larven hebben een langwerpig lichaam en een zijde-achtige beharing, soms komen ze 's winters als er sneeuw ligt massaal boven de grond waardoor het lijkt alsof het "wormen heeft geregend".


Commentaren: 11
 • #11

  Caroline (dinsdag, 04 augustus 2020 15:42)

  Hoi Herman, ik was je kwijt, je stond ook niet meer tussen mijn blogs. Heel raar. Dus waarschijnlijk ook al even niet gereageerd. Het schoot vandaag ineens mijn gedachten dat ik niets meer van jou zag. Mooi al die beestjes. Dat er zoveel verschillende insecten zijn, nu begin ik er ook een beetje op te letten. Groetjes Caroline

 • #10

  René Smits (zondag, 02 augustus 2020 22:00)

  Hai Herman,

  Geweldig serie macro's zo bij elkaar. Knap gedaan.

  Groet,
  René

 • #9

  Helma (zaterdag, 01 augustus 2020 21:28)

  Hoi Herman,
  je ehbt alweer veel gezien en ik zie dat je ook al gele hoorntjes hebt gevonden!!!
  Prachtig al deze kleine beestjes.
  Groetjes, Helma

 • #8

  KeesvanD (zaterdag, 01 augustus 2020 10:01)

  Hoi Herman,
  Dit is weer een iets heel anders dan zoogdieren. Je hebt een mooie collectie gemaakt. Het is het zoveelste voorbeeld van de interessante dierenwereld op microniveau. Je kan daar uren mee bezig zijn.
  Groet, Kees

 • #7

  Maria (vrijdag, 31 juli 2020 13:31)

  Leuke titel, Herman!
  En geweldig mooie foto's van die kleine wereld!
  Groetjes en fijn weekend,
  Maria

 • #6

  Roos (donderdag, 30 juli 2020 10:56)

  Hallo Herman, een mooi inzicht van wat er op grashoogte zoal rondkruipt en springt. Je hebt het fraai in beeld gebracht met prachtige foto's.
  Groeten,
  Roos

 • #5

  Ad van Duren (woensdag, 29 juli 2020 22:41)

  Hoi Herman,

  Ook jij hebt je flink uitgeleefd op de insectenwereld met mooie soorten als resultaat. Ik vind de kleine rode weekschildkever de mooiste, maar die staat natuurlijk ook niet voor niets bovenaan.

  Groeten,
  Ad

 • #4

  Bas (woensdag, 29 juli 2020 10:54)

  Oh Herman ,op mijn knieen dat lukt nog wel maar dan naar boven ,nee dat is niet meer mogelijk maar dit is prachtig heel mooi gedaan

 • #3

  Patricia (maandag, 27 juli 2020 10:39)

  Hoi Herman.

  Heel mooi al die kleine Insecten.

  Groettie van Patricia.

 • #2

  Ghita (zondag, 26 juli 2020 17:57)

  Wat leuk al die kleine beestjes, en daar hoef je waarschijnlijk niet heel ver weg voor, meestal vind je ze wel in de tuin of in het park.

  groetjes Ghita

 • #1

  Irma (zondag, 26 juli 2020 16:21)

  Dit zijn prachtige foto's Herman.
  De eerste is mijn favoriet.
  Groetjes Irma