De herfst is weer in aantocht, landgoed de horsten,

De inktviszwam (Clathrus archeri, synoniem: Anthurus archeri) is een schimmel uit de grote familie Phallaceae ofwel stinkzwammenfamilie.

De soort heeft een vruchtlichaam waarvan de vorm doet denken aan een inktvis. Hij ontwikkelt zich uit een 'liggend ei' waaruit vier tot zeven slanke lange armen groeien die aanvankelijk met de toppen met elkaar zijn verbonden. Daarnaast is deze soort te herkennen aan de karakteristieke kadavergeur.

De inktviszwam is oorspronkelijk afkomstig uit Australië en Tasmanië en is in 1921 voor het eerst in Europa gesignaleerd. Waarschijnlijk zijn sporen van deze zwam meegekomen met Australische troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Deze exotische soort is zeldzaam maar de soort verspreidt zich de laatste jaren meer en meer.

De inktviszwam groeit het best op vochtige schaduwrijke weilanden, maar komt ook voor in licht beboste omgeving. Hij groeit en bloeit (in Europa) van juli tot september.


Commentaren: 9
 • #9

  Helma (donderdag, 24 september 2020 19:42)

  Hoi Herman,
  ik ben jaloers op die mooie inktviszwammen. Wat een mooie en aparte zwammen zijn dit. Je blog is ook weer heel sfeervol met een mooie varia aan herfstbeelden. Dit is echt genieten hoor.
  Groetjes, Helma

 • #8

  Maria (zondag, 13 september 2020 21:26)

  Hoi Herman,
  Tjonge, je hebt je ogen wel weer de kost gegeven!!
  Wat een variatie weer. En dan zo maar even een Draaihals ertussen, super!
  Maar ook de slak met dat leuke rode randje is ook een mooie plaat. Een Inktviszwam heb ik nog nooit gezien. fotogeniek zwammetje is dat,mooi!
  Groetjes,
  Maria

 • #7

  Caroline (zaterdag, 12 september 2020 16:49)

  Hoi Herman, mooie fotos van de aankomende herfst. Ik geniet altijd van je fotos van de ADW want ik kom daar nooit. Fijn weekend. Groetjes Caroline

 • #6

  Ad van Duren (vrijdag, 11 september 2020 21:52)

  Hoi Herman,

  Een rijk gevarieerd blog. De inktviszwam is een hele bijzondere, prachtige paddenstoel zeker als je zo'n vers exemplaar vindt zoals in jouw eerste foto. Ik heb hem ook wel gefotografeerd maar dan was hij eigenlijk al wel weer over zijn hoogtepunt heen zoals verderop in jouw serie. Jammer overigens dat je juist die eerste foto niet in je diashow kunt zien. Ook de aardster is een prachtig vormgegeven paddenstoel.

  Groeten,
  Ad

 • #5

  René Smits (donderdag, 10 september 2020 21:03)

  Hai Herman,

  Mooie serie weer. Zo'n inktviszwam is wel heel gaaf om tegen te komen. Super.

  Groet,
  René

 • #4

  KeesvanD (woensdag, 09 september 2020 11:34)

  Hallo Herman,
  Wat een bijzondere zwammen laat je hier zien. Vooral de inktviszwam is een opvallende schoonheid. De andere beelden zorgen voor een aantrekkelijk voorproefje van de komende herfst. En bovendien ben je alweer reeën tegengekomen, heel mooi.
  Groet, Kees

 • #3

  Roos (dinsdag, 08 september 2020 12:33)

  Hallo Herman, en ja zo glijden we langzaam van zomer naar herfst. Je hebt al weer prachtige exemplaren aan paddenstoelen kunnen waarnemen. Dus binnenkort allemaal weer onze blik op de grond voor dit moois.
  Groeten,
  Roos

 • #2

  Bas (maandag, 07 september 2020 18:49)

  Geweldig mooi begin van de herfst Herman je hebt er dan ook een prachtig gebied voor uit gekozen.

 • #1

  Irma (maandag, 07 september 2020 09:23)

  Mooie serie foto's laat je zien Herman.
  De herfst doet al goed zijn best, er zijn al flink wat paddenstoelen te zien, ook de spinnen komen weer te voorschijn.
  Jij hebt de spin prachtig vast gelegd.
  Groetjes Irma

hhhhhhhhhhhhhhhh