Een overzicht van de bronst in de, AWD

Voortplanting en levensverwachting,

De bronsttijd valt in de tweede helft van oktober en duurt tot begin november. Tijdens de aanloop naar de bronsttijd gaan de mannetjes gevechten aan voor een territorium. Meestal bestaat dit uit schijngevechten, maar echte gevechten komen voor. Er vallen echter zelden doden. Het veroverde territorium dient als strijdperk, "lek" genaamd, en ligt in ongeveer hetzelfde gebied als de voorgaande jaren. Met de hoeven krabt hij een ondiepe kuil in de grond, die hij besproeit met urine. Het territorium wordt gemarkeerd door langs de bomen te schuren. Met luide brullen lokt de hertenbok hindes. Het vrouwtje kiest het mannetje waarmee ze wil paren. Een minderheid paart met meerdere mannetjes in hetzelfde jaar, waarop de kans hoger is als het eerste mannetje oud is of als het mannetje zelf tijdens dezelfde bronsttijd vaker paarde. Dat is mogelijk te wijten aan de lagere spermakwaliteit van 

Vrouwtjes zijn na zestien maanden geslachtsrijp, mannetjes na zeven tot veertien maanden. Jonge mannetjes zullen echter weinig kans hebben om zich voort te planten, aangezien ze nog niet sterk genoeg zijn om een territorium te veroveren.

In juni en juli, na een draagtijd van 230 dagen, wordt één kalf (zelden twee) geboren. Het kalfje weegt ongeveer 4,5 kilogram en heeft eenzelfde kleurenpatroon als volwassen dieren. Damherten die op volwassen leeftijd wit zijn, worden echter met een zandkleurige vacht geboren. Het kalf zal zich meestal de eerste weken verscholen houden in de vegetatie, maar het kan zijn moeder al volgen. De zoogtijd duurt gemiddeld zo'n twaalf weken.


KLIK OP DE FOTO OM DE FOTO'S IN HET GROOT TE ZIEN ,

Commentaren: 9
 • #9

  Ad van Duren (woensdag, 21 oktober 2020 16:49)

  Hoi Herman,

  Mooie impressie van de damhertenbronst, veel actie, maar toch vind je tweede foto van het rustende hert de mooiste. Mooi hoe bij foto 6 de lucht de lijn van het landschap volgt. Volgens mij mis ik een stukje tekst in je inleiding.

  Groeten,
  Ad

 • #8

  KeesvanD (zondag, 18 oktober 2020 14:27)

  Hallo Herman,
  De bronst is inderdaad volop bezig. Je moet er een beetje geluk bij hebben om net op de juiste plaats te zijn om een gevecht te zien, maar gevochten wordt er in ieder geval. Als je je ervan los kunt rukken kan je ook nog paddenstoelen zien in vele soorten en maten. Herfst in volle gang.
  Groet, Kees

 • #7

  Maria (vrijdag, 16 oktober 2020 21:25)

  Hoi Herman,
  Mooie paddenstoelen, super landschappen en fantastische platen van al dat wild!
  Geweldig allemaal!
  Groetjes en fijn weekend,
  Maria

 • #6

  Caroline (vrijdag, 16 oktober 2020 16:48)

  Hoi Herman, prachtige fotos van de bronst. Wij gaan weleens naar Duitsland maar dat zal nu niet zo zijn. Fijn weekend. Groetjes Caroline

 • #5

  Helma (donderdag, 15 oktober 2020 20:17)

  Hoi Herman,
  ik kom er zelf weer niet aan toe om erheen te gaan maar ik geniet hier ook van de bronst bij jou. Hele mooie reportage en indrukwekkende foto's.

  Groetjes, Helma

 • #4

  Patricia (donderdag, 15 oktober 2020 10:29)

  Hoi Herman.

  Prachtige foto's heb je gemaakt.
  Is genieten.

  Groettie van Patricia.

 • #3

  Roos (dinsdag, 13 oktober 2020 11:52)

  Weer een feestje voor het oog Herman.
  Heel fraaie platen.
  Roos

 • #2

  Irma (dinsdag, 13 oktober 2020 09:37)

  Wat een mooie serie foto's Herman.
  De landschappen vind ik geweldig, vooral de eerste hier zijn de kleuren echt super.
  Groetjes Irma

 • #1

  bas (maandag, 12 oktober 2020 18:14)

  Geweldig mooi Herman het lijkt mij prachtig om dit mee te kunnen maken.,ook heel mooie sfeer foto.s