Herfst gehad op naar de winter,

De roodborst of het roodborstje (Erithacus rubecula) is een zangvogel uit de familie Muscicapidae (vliegenvangers). Hij waagt zich dicht bij huizen, vooral 's winters. Verder is het een zeer talrijke broedvogel van grote tuinen, parken en bossen.

Het is een vrij gedrongen vogeltje en zowel mannetjes als vrouwtjes hebben een opvallende bruinrode tot oranje keel. De staart is roodbruin, de rug bruin en de buik lichtgekleurd. De zang is het hele jaar te horen. Hij begint 's ochtends te zingen als het nog donker is. Bij gevaar stoot hij de kreet 'tsik' uit. Een bijzonderheid van de roodborst is dat ook de vrouwtjes zingen, vooral in de herfst. Jonge vogels hebben een gespikkelde kop en borst. Het vogeltje is 14 cm lang. Tegen soortgenoten zijn zowel mannetjes als vrouwtjes heel agressief. Zowel in de zomer als in de winter verdedigen zij hun territorium fel,


Commentaren: 7
 • #7

  Helma (zaterdag, 26 december 2020 21:36)

  Hier word ik toch wel een beetje groen van hoor Herman.
  ik dacht dat ik hier al gereageerd had maar kennelijk niet dus maar...... deze foto's van de paddenstoelen zijn echt heel fraai. ook de grote zwam aan de boom met die mooie guttatiedruppels is een prachtig exemplaar. Hertjes, vo9gels en ook de mooie herfstkleuren van de bospercelen zijn echt heel mooi!
  Groetjes, Helma

 • #6

  Maria (vrijdag, 04 december 2020 21:24)

  Hoi Herman,
  Ik ben wel een klein beetje jaloers dat je zo vaak zulke mooie ontmoetingen hebt in de AWD, je komt altijd thuis met geweldige foto's! Ook nu weer, wat een mooie herfstsfeer!
  Groetjes,
  Maria

 • #5

  Roos (woensdag, 02 december 2020 14:13)

  Mijn complimenten Herman. Je hebt weer een prachtige sfeervolle post gemaakt. Ik hoop dat het dit jaar een witte winter wordt, de AWD in sneeuw lijkt me ook heel fraai.
  Groeten,
  Roos

 • #4

  Caroline (dinsdag, 01 december 2020 13:23)

  Hoi Herman, mooie fotos. Vooral van de hertjes en je header. Hopelijk hebben we een zachte winter. Groetjes Caroline

 • #3

  KeesvanD (dinsdag, 01 december 2020 09:00)

  Hallo Herman,
  Je laat hier beelden zien van omstandigheden die ik laatste tijd mis. De paddenstoelentijd is vrijwel over, de meeste bladeren zijn gevallen. Sommige damherten hebben nog restjes bronsthormonen en dagen groepsgenoten uit. Het moet tenslotte wel duidelijk zijn hoe de rangorde is. Ik hoop voor je dat je binnenkort niet terug moet vallen op sombere grijze landschapsbeelden.
  Groet, Kees

 • #2

  Bas (maandag, 30 november 2020 18:25)

  Oh Herman wat is dit weer geweldig wat een heerlijke sfeer geef je hier weer

 • #1

  Irma (maandag, 30 november 2020 09:08)

  Wat een prachtige foto's Herman.
  Vooral de lamdschappen vind ik heel mooi.
  Groetjes Irma