Brouwersdam in zeeland,

De kleine zilverreiger (Egretta garzetta) is een witte vogel uit de familie der reigers. Het is in Nederland en Vlaanderen een broedvogel in klein, maar toenemend aantal. De kleine zilverreiger zit qua formaat in tussen de kwak en de ralreiger. De vogel heeft zwarte poten met gele tenen en een lange witte kuif (in de zomer). De kleine zilverreiger is 55-65 cm lang en heeft een spanwijdte van 88 tot 106 cm. Hij lijkt erg op de grote zilverreiger, maar die is gemiddeld 30 cm langer (90 cm, spanwijdte 150 cm, zo groot als een blauwe reiger), heeft zwarte tenen en in de zomer is de snavel van de grote zilverreiger geel. Het is een vogel van draslanden zoals lagunes, meren, plassen en rivieren. De vogel broedt in dicht moerasbos, vaak in gezelschap van andere reigers en andere watervogels Het nest bestaat uit takken, bladeren en veren en wordt voornamelijk gemaakt in bomen en flinke struiken. Soms wordt op de grond of in het riet genesteld. Het mannetje verzamelt het materiaal waarmee het vrouwtje het nest maakt. Ze legt 3 à 4 lichtblauw-groene eieren. De eieren worden zowel door het mannetje als het vrouwtje uitgebroed. Na een broed periode van 20 tot 26 dagen komen de eieren uit. Na 20 tot 25 dagen zitten de jongen volledig in de veren en kunnen ze het nest verlaten. Na anderhalve maand kunnen de jonge vogels zelfstandig leven. Het voedsel wordt in ondiep water druk heen en weer wadend gezocht, Het bestaat uit visjes, insecten, weekdieren en kikkers. Aan de kust worden veel garnalen en kreeftjes gegeten.

In milde winters blijven vele kleine zilverreigers in soms in Nederland of trekken naar Zuid-Europa. In strenge winters gaan ze in grote getale verder, van Noord-Afrika tot Senegal, Kameroen en Kenia. De kleine zilverreiger trekt overdag, vaak in kleine groepen. In Nederland keren ze in maart of april terug.Commentaren: 11
 • #11

  Maria (zaterdag, 02 januari 2021 23:49)

  Hoi Herman,
  Prachtige foto's van wat er te zien is bij de Brouwersdam!
  Ik heb er van genoten!
  Voor jou ook de beste wensen voor 2021 !
  Groetjes,
  Maria

 • #10

  Ghita (vrijdag, 01 januari 2021 11:19)

  Wat een prachtige serie van de dieren rond de Brouwersdam. Ik heb er goede herinneringen aan. Het waren altijd leuke uitstapjes met Henk daarheen. Heb het dit jaar gemist, vanwege de Corona beperkingen, hopelijk zit het er in 2021 weer in om dit soort uitstapjes te maken.
  Ik wens jou alle goeds en gezondheid toe voor het nieuwe jaar
  groetjes Ghita

 • #9

  KeesvanD (dinsdag, 29 december 2020 09:31)

  Dat bezoek aan de Brouwersdam was wel de moeite waard zeg. Het is een flink stuk rijden, maar deze keer absoluut de moeite waard. Bijzondere soorten als flamingo's kleine zilverreigers en wulpen zie je toch niet zo vaak. Als totaalimpressie is het een promotie voor dit gebied.
  Prettige jaarwisseling en een gezond 2021.
  Groet, Kees

 • #8

  Helma (zaterdag, 26 december 2020 21:25)

  Hoi Herman,
  wat een geweldig mooie post!
  ik wil begin februari naar de Brouwersdam maar als ik dit zie zou ik gelijk al willen hahahaha.... Je zag echt heel veel moois en ik zit er dan ook met genoegen naar te kijken. Vooral de zeehonden vind ik erg leuk om te zien maar ook de kleine zilverreiger is een prachtige vogel. ik heb weer genoten.
  groetjes, Helma

 • #7

  Caroline (vrijdag, 25 december 2020 12:41)

  Hoi Herman, prachtige fotos van de Brouwersdam ! Fijne kerstdagen. Groetjes Caroline

 • #6

  René Smits (donderdag, 24 december 2020 14:41)

  Hai Herman,

  Een hele gave serie is dit zeg. Prachtige platen van de zeehonden, maar ook die flamingo's zijn super. Helemaal top dat je ook kleine zilverreigers hebt kunnen fotograferen.

  Groet en fijne dagen toegewenst,
  René

 • #5

  bas (dinsdag, 22 december 2020 16:23)

  Prachtig je laat de brouwersdam op zijn mooist zien. Herman wij wensen je fijne kerstdagen en een gezond nieuwjaar.

 • #4

  Marco Luijken (dinsdag, 22 december 2020 11:51)

  Prachtige foto's zo langs de kust. Fantastisch.
  Mooi ook die zeehonden.

  Groetjes en hele fijne dagen toegewenst.
  Marco

 • #3

  Irma (dinsdag, 22 december 2020 09:46)

  Hallo Herman,
  Wat een prachtige serie foto's.
  Foto 11 vind ik super, zo leuk de grote en de kleine bij elkaar.
  Groetjes Irma

 • #2

  Ben van den Broek (maandag, 21 december 2020 19:26)

  Mooie impressie van de Brouwersdam. Gr. Ben

 • #1

  Roos (maandag, 21 december 2020 17:00)

  Hallo Herman, wat een weelde en wat leuk dat je in Zeeland bent geweest. Met groot succes, want je hebt een mooie variatie aan vogels en dieren gezien. Prachtige opnames.
  Ook voor jou alle goeds en fijne feestdagen en laten we hopen dat 2021 beter wordt en dat het virus achter ons gelaten kan worden.
  Groeten,
  Roos