Sneeuw en ijspret met - 9

Het gewone sneeuwklokje (Galanthus nivalis) is een bolgewas uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae). Het is een algemeen voorkomende stinsenplant, die ook veel wordt aangeplant, en dan verwildert. De plant is afkomstig uit Zuid-Europa en is in Nederland sinds de achttiende eeuw ingeburgerd. Gewone sneeuwklokjes kunnen tot 20 cm hoog worden; de bollen zijn 1,5 tot 2,5 cm. groot. De bloemen hebben elk een eigen bloemstengel en hangen van de top van deze stengel naar beneden (een knikkende bloem).

De planten groeien vaak in pollen. Sneeuwklokjes bloeien in februari en maart, soms in april. De planten zijn tweeslachtig (een bloem heeft zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). Elke bloeistengel draagt vroeg in het voorjaar één knikkende bloem. De bloem van het gewoon sneeuwklokje heeft zes bloemdekbladeren. De buitenste drie bloembladen zijn wit, langwerpig en 1,4-1,8 cm lang. De binnenste drie zijn half zo lang, omgekeerd hartvormig-eirond,  uitgerand en met een groene vlek aan de top. Aan de binnenkant ziet men groene hoogtestrepen. De stijl is priemvormig met een niet gedeelde stempel.

 


Commentaren: 7
 • #7

  Helma (woensdag, 17 maart 2021 16:05)

  Dit zijn toch de parels van de natuur Herman :-))))
  Ik vind je krokussen met die druppels echt fantastisch maar ook de ijs kunstwerkjes aan de stengels. Dit is dus echt natuur zoals de natuur bedoeld is. Mijn complimenten.
  Groetjes, Helma

 • #6

  René Smits (woensdag, 17 februari 2021 11:14)

  Hai Herman,

  Geweldige winterse serie. Hele fraaie beelden van de damherten in de sneeuw.

  Groet,
  René

 • #5

  Roos (dinsdag, 16 februari 2021 13:08)

  Prachtige opnames van de Winter in de AWD en op het ijs. Holland op zijn mooist.
  Heel fraai Herman.
  Groeten,
  Roos

 • #4

  KeesvanD (dinsdag, 16 februari 2021 11:31)

  Hallo Herman,
  Het was een bijzondere week, die zo te zien genoeg inspiratie heeft opgeleverd. Typisch Hollandse winterbeelden van schaatsplezier. Sneeuwoverlast, herten in de sneeuw. Maar ook de lenteboden die zich ondanks alles handhaafden. Mooi gedaan.
  Groet, Kees

 • #3

  bas (dinsdag, 16 februari 2021 10:13)

  Geweldig mooi Herman dit is genieten nou zou ik er de yijd voor hebben maar mijn lichaam wil even niet maar dan heb ik gelukkig jouw blog nog.

 • #2

  Ad van Duren (maandag, 15 februari 2021 22:15)

  Hoi Herman,

  Een blog met zowel winterse- als voorjaarsimpressies. Mooi dat sneeuwklokje met de druppels er op. Foto 7 lijkt wel een schilderij van een oude meester. Leuke serie met die schaatspret.

  Groeten,
  Ad

 • #1

  Irma (maandag, 15 februari 2021 09:45)

  wat een mooie serie foto's Herman.
  De laatste foto's van de krokussen en de sneeuwklokjes vind ik het mooiste.
  Groetjes Irma