Vogeltje wat zing je vroeg in de awd

De blauwborst (Luscinia svecica) is een zangvogel uit de onderfamilie tapuiten (Saxicolinae) en lid van hetzelfde geslacht als de nachtegaal. Ook de zang doet sterk denken aan die van de nachtegaal, waarbij hoofdzakelijk de diepe "djoek-djoek-djoek"-klanken van de nachtegaal ontbreken. In het voorjaar heeft het mannetje een helderblauwe keel en borst, afgezet met een zwarte en roodbruine band. 's Winters vervaagt de blauwe kleur enigszins. De blauwborst meet van kop tot puntje van de staart circa 14 centimeter Zijn voedsel bestaat hoofdzakelijk uit insecten, in de nazomer eet hij ook wel bessen. Het is een snelle vlieger, die meestal verborgen leeft in de vegetatie. Het nest is aan de binnenzijde gevoerd met paardenhaar of pluisjes en bevindt zich goed verborgen tussen de vegetatie op de bodem. Het legsel bestaat uit 5 tot 6 groenachtige eieren met fijne roodbruine stippen. De broedtijd neemt ongeveer 14 dagen in beslag. Beide ouders belasten zich met de zorg.


Commentaren: 7
 • #7

  Helma (donderdag, 22 april 2021 20:28)

  Hoi Herman,
  wat laat je weer een mooie serie zien met deze keer de blauwborst in de hoofdrol. Ik vind het ook echt zo'n mooi vogeltje en mag hem ook graag horen zingen. Grappig dat je zowaar twee mannetjes fazanten bij elkaar had.
  Groetjes, Helma

 • #6

  Ad van Duren (maandag, 19 april 2021 14:33)

  Hoi Herman,

  Je hebt weer lekker veel soorten kunnen fotograferen in de AWD. De blauwborst is zo'n heerlijke gast die het voorjaar weer aankondigt. Die fazanthanen hebben al weer heel wat gevechten achter de rug als ik zo die nekveren eens bekijk. Mooi geheel.

  Groeten,
  Ad

 • #5

  René Smits (zaterdag, 17 april 2021 17:51)

  Nou Herman, je hebt je weer uitstekend vermaakt in de AWD. Gave foto's van de blauwborst. Mooi hoor.

  Groet,
  René

 • #4

  Bas (zaterdag, 17 april 2021 11:17)

  Geweldig mooi Herman

 • #3

  KeesvanD (zaterdag, 17 april 2021 08:54)

  Een mooie mix van het voorjaar. Zomergasten zoals de blauwborst zijn weer terug, de natuur krijgt meer kleur. De fazanten staan er mooi op. Jammer dat ze niet meer in de AWD voorkomen. Bij de Groene Jonker en in de polders zie je ze gelukkig nog wel regelmatig.
  Groet, Kees

 • #2

  Caroline (woensdag, 14 april 2021 15:10)

  Hoi Herman, wat mooi je fotos. Vooral de blauwborst, die zou ik zo graag fotograferen. Groetjes Caroline

 • #1

  Annette Spijker (woensdag, 14 april 2021 11:54)

  Hi Herman,

  Prachtig die foto's van de blauwborst en het roodborstje. Ook de foto van het damhert vind ik super. Ik wil trouwens je andere foto's hiermee niet te kort doen hoor; het is "gewoon" een prachtige serie.

  Groetjes,
  Annette