Een sprookje in de AWD

Mist is een weersverschijnsel waarbij kleine waterdruppeltjes in de lucht zweven als een aerosol, wat het zicht beperkt. Mist kan zich vormen door afkoeling van zeer vochtige lucht (tot onder het dauwpunt) of door menging van koude met warme vochtige lucht. De vorming van mist hangt af van veel factoren, zoals luchtvervuiling, begroeiing, reliëf en de nabijheid van open water. Mist kan ontstaan door afkoeling rond zonsondergang of vaak pas tegen zonsopkomst en vormt zich het eerst boven een weiland waarschijnlijk in de buurt van een sloot waar de lucht vochtig is. De eerste mist zien we dus meestal langs de weg en mistbanken die de weg opdrijven lossen daar in eerste instantie op door luchtbeweging en warmte van het verkeer. De mistvrije "tunnel" kan op sommige weggedeelten een tijdje standhouden, maar op andere plaatsen hangen de mistbanken meteen over de weg. Vooral zo'n situatie, met grote verschillen in zicht, is gevaarlijk voor verkeer dat pas in de mist snelheid mindert.


Commentaren: 6
 • #6

  Ad van Duren (zaterdag, 24 april 2021 17:42)

  Inderdaad een sprookje Herman, je bent er waarschijnlijk vroeg voor op moeten staan, maar je landschapsfoto's zijn top. Ook die torenvalk wilde lekker voor je poseren.

  Groeten,
  Ad

 • #5

  Irma (zaterdag, 24 april 2021 10:06)

  Hallo Herman,
  Wat een geweldige serie foto's van deze zonsopkomst met de mist er bij.
  De kleuren zijn echt super.
  Groetjes Irma

 • #4

  Helma (donderdag, 22 april 2021 20:33)

  Hoi Herman,
  ik heb deze blog uiteraar5d ook weer even helemaal in de vergroting bekeken en dan zijn je foto's met de mist nog vele malen mooier. Wat een sfeer en wat zal dat genieten geweest zijn. Ik heb er in ieder geval heerlijk van genoten.
  groetjes, Helma

 • #3

  Bas (woensdag, 21 april 2021 18:26)

  Herman je overtreft je eigen wat is dit een sprookje.

 • #2

  KeesvanD (woensdag, 21 april 2021 11:10)

  Hoi Herman,
  In de vroege uurtjes kan de combinatie van zon en mist een kleurrijke mystieke sfeer oproepen. Je hebt ongetwijfeld je ogen uitgekeken.
  Groet, Kees

 • #1

  Caroline (maandag, 19 april 2021 16:08)

  Hoi Herman, bedankt voor je bezoek aan mijn blog. Weer een mooie serie fotos van de ADW duinen. Mooi met die mist. Fijne week. Groetjes Caroline