Een natte polder dag,

De oeverzwaluw (Riparia riparia) is een zangvogel uit de familie van de zwaluwen (Hirundinidae). Hij behoort tot de meest wijdverspreide zwaluwsoorten en is te vinden in waterrijke gebieden, waar hij zich voedt met kleine insecten en broedt in zelfgegraven tunnels in rivieroevers. Een volwassen oeverzwaluw heeft een gemiddelde lichaamslengte van twaalf centimeter en is daarmee relatief klein in vergelijking tot de meeste zwaluwen. De korte, lichtgevorkte staart en de bovenzijde is dof grijsbruin en de onder- of buikzijde is vrijwel wit. De oeverzwaluw heeft een bruine borstband, een relatief kleine zwarte snavel en donkerbruine poten. Een juveniel van een oeverzwaluw is te herkennen aan de rossige vlekken op de staartveren.

De vlucht van de oeverzwaluw is snel en schokkerig, waarmee hij zich onderscheidt van andere gelijksoortige zwaluwen, zoals de meeste andere zwaluwen van het geslacht Riparia, de huiszwaluw (Delichon urbicum) en de Amerikaanse klifzwaluw (Petrochelidon pyrrhonota). De oeverzwaluw lijkt verder sterk op de witbrauwzwaluw (R. cincta), maar hun verspreidingsgebieden overlappen elkaar alleen 's winters in Sub-Saharisch Afrika.

De oeverzwaluw laat een kwetterend en zoemend lied horen dat tijdens de vlucht continu doorgaat. Wanneer de oeverzwaluw is neergestreken daalt het volume en zijn er meer pauzes in de zang. Wanneer een roofvogel of een andere natuurlijke vijand nadert laat de oeverzwaluw luide alarmkreten horen.


Commentaren: 6
 • #6

  Helma (woensdag, 07 juli 2021 20:54)

  De foto die hier uitspringt is de foto van de kleine meerkoet met zijn rode snavel onder de veren van een van zijn ouder vandaan :-))) Prachtig om te zien zo. Die gierzwaluw kon je ook mooi pakken en zo zie ik meer mooie vogels in je blog.
  Groetjes, Helma

 • #5

  Ad van Duren (woensdag, 26 mei 2021 21:30)

  Hoi Herman,

  Zo'n dag heeft je behalve een nat pak toch ook veel mooie dingen opgeleverd, mooie diversiteit met reeën en futen als rode draad, maar ook de Canadese ganzen met het lage standpunt zijn heel fraai.

  Groeten,
  Ad

 • #4

  KeesvanD (woensdag, 26 mei 2021 11:00)

  Hoi Herman,
  Zo'n natte dag heeft je toch weer de nodige mooie momenten opgeleverd. Op het nu de reeën zijn of de fuutjes met een vis., het blijft prachtig om te zien. De rest maakt de hele trip de moeite waard.
  Groet, Kees

 • #3

  Irma (dinsdag, 25 mei 2021 09:22)

  Hallo Herman,
  Wat een mooie serie foto's laat je zien.
  De futen vind ik geweldig, zeker die kleine met de vis.
  Groetjes Irma

 • #2

  bas (maandag, 24 mei 2021 18:13)

  Herma,Herman hoe flikt je het iedere keer weer om je eigen steeds weer te overtreffen,

 • #1

  Patricia (maandag, 24 mei 2021 14:56)

  Hoi Herman.

  Mooie serie.
  Mooi de IJsvogel te zien.

  Groettie van Patricia.